Dan uoči obilježavanja 28. obljetnice masakra u Škabrnji, kada su neprijateljska vojska i pobunjeni Srbi ušli u to ravnokotarsko selo, te ubili dio mještana i branitelja i zapalili kuće, mještani se paljenjem lampiona i koncertom duhovne glazbe prisjećaju svojih najmilijih.

Glavnom škabrnjskom ulicom, kojom je prije 28 godina prolazila kolona civila koji su preživjeli stravičan masakr i svjedočili gubitku najmilijih sinoć je zasjalo  na stotine lampiona. U sjećanje na poginule koji su ubijeni u obrani svoga mjesta.

Sutradan, 18. studenoga 1991. ubijena su 43 mještana Škabrnje, među kojima je bilo 15 branitelja. Tijekom višegodišnje okupacije pa do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

Počast žrtvama Škabrnje odaju i pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci simboličnom hodnjom od Knina do Škabrnje u koju stižu u ponedjeljak, kada će biti održana i središnja komemoracija te mimohod do mjesnoga groblja. Programu obilježavanja Dana stradanja Škabrnje nazočit će i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.


 

28. obljetnica masakra u Škabrnji
0.00(0 glasova)
Komentara(0)