Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

“Oskrnavljen je i uništen spomenik ljudima koji su Sisak obranili od najvećeg zla”

Priopćenje sisačko-moslavačkog župana

Priopćenje sisačko-moslavačkog župana

Priopćenje sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića vezano uz oštećenje spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Sisku prenosimo u cijelosti:

“U noći 26. na 27. listopada 2019. u „gradu hrvatskih pobjeda“, gradu Sisku, dogodio se najgori mogući vandalski čin. Oskrnavljen je i uništen spomenik hrvatskim braniteljima, ljudima koji su taj grad obranili od najvećeg zla koje se pojavilo krajem 20. stoljeća.

Postoje, na žalost, ljudi kojima ništa nije sveto, nego nalaze posebno, izopačeno zadovoljstvo u blaćenju i uništavanju mjesta sjećanja i  pijeteta. Postoje isto tako situacije, kad ne možemo i ne smijemo odmahnuti rukom, lakonski okriviti pijanstvo, nedostatak kućnog odgoja i poštovanja prema opće prihvaćenim vrijednostima.

 

Župan Ivo Žinić

 

Sisački spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, na trgu imenom posvećenom prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku upravo tih hrvatskih vitezova, simbol je najsvetijih vrijednosti Domovinskog rata i ove države, u kojoj neki mogu i na ovaj način iskazati nepoštivanje, podcjenjivanje, možda čak i mržnju svega što taj spomenik predstavlja.

Iako su ovakvi slučajevi vandalizma u Sisku rijetki i ne predstavljaju pravilo, smatram kako nikako ne treba podcijeniti ovaj čin vandalizma, zatvarati oči pravdajući ga statistikom, pijanstvom ili ludošću i čekati da ovakvi incidenti postanu svakodnevna praksa.

Ne želimo živjeti u gradu, županiji i državi gdje treba čuvati spomenike, stražariti kraj njih i motriti ih skrivenim kamerama. Stanje društvene svijesti, ponos i ljubav za slavne hrvatske vitezove trebali bi biti najbolji čuvari.

 

Screenshot_20191027-143649_Facebook (1)

 

Upavo sam zato ponosan na burnu reakciju građana Siska i naše Sisačko-moslavačke županije koji pokazuju da najveću žrtvu naših branitelja nikad neće zaboraviti i neće dopustiti neodgovornim pojedincima da uništavaju i blate – ne samo spomenike i svetinje – nego i sam obraz našeg društva, zajedničko pamćenje i zahvalnost onima koji su svoje živote darovali Domovini i našem slobodnom životu u njoj.

Ja, kao Vaš župan i hrvatski branitelj, najoštrije osuđujem ovaj čin i nadam se kako je on iznimka, te kako  će počinitelji u najkraćem mogućem vremenu biti pronađeni i snositi posljedice svog nedopustivog ponašanja. Hrvatsku treba poštivati i  voljeti, a uspomenu na žrtvu naših branitelja dostojanstveno čuvati kao našu najveću vrijednost i blago.”


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.