Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

“Za nas je prvi prioritet mirovinskog sustava pravednije uređenje obiteljskih mirovina”

Priopćenje Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika

Priopćenje Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika prenosimo u cijelosti:

 

“Županijska organizacija HSU kao dio svog Programa, a u skladu sa stavovima Središnjice, u sklopu mirovinske reforme ističe potrebu pravednijeg uređenje obiteljskih mirovina.

Želimo vam skrenuti pažnju na činjenicu da je Središnji odbor Hrvatske stranke umirovljenika na sjednici održanoj 24. rujna 2019. godine u Oroslavju donio stratešku odluku o pokretanju inicijative o ujedinjenju političkih stranaka s umirovljeničkim predznakom. 

Hrvatski mirovinski sustav opet je postao važna društvena tema na kojoj se lome koplja te rasprava o mirovinskom sustavu itekako je potrebna. Hrvatska stranka umirovljenika je politička parlamentarna stranka koja ima mjerljive rezultate djelovanja u zadnjih 15 godina.


Koji su to rezultati?

Izborili smo se za povrat duga umirovljenicima, ukidanje povlaštenih mirovina saborskih zastupnika, članova Vladei Ustavnih sudaca, uveli dodatak na mirovinu 4-27 posto, omogućili punu mirovinu bez penalizacije s 41 godinom staža i 60 godina života… ukupno, naše mjere priskrbile su umirovljenicima 60 milijardi kuna. Takvi rezultati obvezuju da HSU uzme aktivnu ulogu u predstojećim raspravama o tome kako treba izgledati mirovinski sustav u budućnosti.

Hrvatsko društvo se i po ovom pitanju podijelilo. Vlada također predlaže uvođenje takozvane nacionalne mirovine koju bi dobili svi bez obzira na uplatu doprinosa i radni staž!


Što mislite o nacionalnim mirovinama?

Nemamo ništa protiv da naši stariji sugrađani koji nemaju prihode ni raskošnu imovinu dobiju pomoć od države, ali to se ne može zvati mirovinom i ne može se isplaćivati iz mirovinskog sustava u kojeg su stotine tisuća naših ljudi uplaćivale novac cijeli svoj radni vijek, zajedno sa svojim supružnicima. Mi u HSU dijelimo mišljenje velikog broja naših sugrađana kojima je mirovina zasluženi plod rada, a ne privilegija.

Mislimo da je rad, to jest, uplata doprinosa temelj mirovinskog sustava. U Hrvatskoj stranci umirovljenika odlučili smo pozvati sve umirovljeničke političke i društvene aktere da se ujedinimo i stanemo pod zajednički barjak HSU kako bismo se izborili za veliki cilj koji će ispraviti brojne nepravde u mirovinskom sustavu i napokon staviti rad na vrh vrijednosti u Hrvatskoj.


Koji je to cilj?

Taj cilj se zove: obiteljske mirovine. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj supružnik ne može naslijediti dio mirovine preminulog bračnog druga. Može zadržati svoju ili uzeti 70 posto mirovine preminulog supružnika, što nije dovoljno ni adekvatno potrebama naših ljudi, pravednosti u koju se kune naša politička elita.

Za nas je prvi prioritet mirovinskog sustava pravednije uređenje obiteljskih mirovina. Uz vlastitu mirovinu, bračni drug mora imati pravo na dio mirovine preminulog supružnika. Vrlo često se radi o bračnim parovima koji su zajedno skupili više od 70 godina radnog staža, plaćali su doprinose, a onda, na primjer, jedan od njih premine brzo nakon odlaska u mirovinu i desetljeća uplate doprinosa ode u vjetar. Država naprosto taj dio ne priznaje.

S jedne strane, Vlada želi iz mirovinskog sustava plaćati takozvanu nacionalnu mirovinu svima ljudima koji nemaju radnog staža i nisu uplaćivali doprinose, a s druge strane supružnik koji je cijeli život uplaćivao doprinose zajedno sa svojim bračnim drugom, nema pravo na dio mirovine preminuloga. Time preživjeli bračni partneri u većini slučajeva tonu u siromaštvo unatoč desetljećima plaćanja doprinosa čime ih država bezrazložno i potpuno neosjetljivo svrstava u skupinu najdiskriminiranijih građana Republike Hrvatske.

Zbog tog velikog cilja Silvano Hrelja – predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika poslao je pozivno pismo svim čelnicima političkih stranaka s umirovljeničkim predznakom u kojem ih poziva na ujedinjenje kako bi se rascjepkano biračko tijelo umirovljenika ujedinilo i ispunilo zadane ciljeve. U tome procesu nije dovoljno samo ujedinjenje političkih stranaka s umirovljeničkim predznakom, nego je još važnija potpora naših sugrađana.

Zato stojimo danas pred vama čista srca, vođeni časnim, plemenitim, jasnim i svima razumljivim ciljem uvođenja obiteljskih mirovina kojim bi se ispravila nepravda koja danas tišti preko 200.000 naših sugrađana i tražimo vašu podršku kako bi ustrajali još snažnije boriti se za ovaj viši cilj.


Predsjednik HSU SMŽ, Emil Franjević”


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.