Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U štrajku članovi Sindikata “Preporod” koji djeluje u 19 osnovnih i srednjih škola u SMŽ

“Štrajk smo najavili ravnateljima naših škola”

"Štrajk smo najavili ravnateljima naših škola"

Temeljem današnjeg štrajka prosvjetnih djelatnika osnovnih i srednjih škola, Priopćenjem za javnost obratili su se iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu „Preporod“  Sisačko-moslavačke županije koje je potpisao Nikola Bartulić, županijski povjerenik, u kojem se navodi:

“Poštovani,

od danas Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, koji na području Sisačko-moslavačke županije djeluje u 19 osnovnih i srednjih škola ulazi u štrajk. Na ovaj čin smo se odlučili jer on je jedino preostalo sredstvo da zaposleni u našim školama dobiju ono što im pripada – plaću od koje se može dostojanstveno živjeti, plaću koja odgovara važnosti i složenosti posla, plaću koja će poticati zaposlenike u školama na još kvalitetnija odgojno-obrazovna postignuća u radu s učenicima. Na žalost, naša nas plaća ponižava i društveno degradira, naša plaća omalovažava složenost našega posla, naša nas plaća obeshrabruje i demotivira.

Mjesecima nas je ministrica Blaženka Divjak, uz potporu dvaju većinskih sindikata, uvjeravala da je makar i simbolično povećanje koeficijenata od 6 % „gotova stvar“, da pokretanje Škole za život automatski znači i povećanje plaće zaposlenima u školama. Zahtjev za povećanjem plaća, tako se barem isticalo, temeljio se na novim obvezama koje reformske promjene donose sa sobom za sve zaposlene u školama.

Danas, dan nakon što su iz Vlade neuvijeno odbili povećanje koeficijenata i ponudili povećanje plaće od 2% kroz dodatak, svima bi nam trebalo biti jasno da promjene u odgojno-obrazovnom sustavu nisu preduvjet povećanja plaća i da zadovoljavajuće povišice naših plaća nema bez pritiska, bez pokazivanja snage, bez štrajka.

Svjesni smo da akcija koju započinjemo danas može biti teška i dugotrajna, a krajnji ishod nepredvidiv. U toj su borbi mogući i različiti pritisci, kako prema nama povjerenicama i povjerenicima tako i prema našim članovima. Moguće je da ćemo zbog sudjelovanja u štrajku biti  izloženi neugodnim pritiscima. Međutim, važno je da znate da mi u našem sindikatu imamo znanja i iskustva kojima ćemo se znati oduprijeti pritiscima.

Štrajk smo najavili ravnateljima naših škola. Pravo na štrajk zajamčeno je međunarodnim konvencijama, Ustavom, Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima.

U ovaj smo štrajk  ušli zajedno s ostalim sindikatima. Naši su zahtjevi utemeljeni na neosporivim činjenicama. Koeficijenti u pojedinim javnim službama prethodno su već  povećani, kroz dodatke na plaće nedavno je povećana plaća zaposlenima u zdravstvu. Mi u Sindikatu Preporod pozdravljamo oba ova povećanja plaće. No, ovim štrajkom zahtijevamo da se novac pronađe i za nas. Ne može novca biti za raznorazne sanacije, za proširivanje svakojakih prava, za financiranje koječega nepotrebnog, a pri tom zaposlene u školama uvjeravati da novca za prosvjetarske plaće nema.”

S poštovanjem,

Nikola Bartulić, županijski povjerenik

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.