Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Svečano otvorenje stalnog postava Muzejsko-zavičajne zbirke grada Novske i Muzejske zbirke Sajko

Obiteljska zbirka nastajala kroz više od pola stoljeća prikupljanja predmeta Živka Sajka i sina Željka, nakon opsežnih radova na prostorijama, smještena je i otvorena za javnost na prigodnoj svečanosti otvorenja stalnog postava Muzejsko-zavičajne zbirke Grada Novske i Muzejske zbirke Sajko. Zbirka se nalazi u sastavu Pučkog otvorenog učilišta Novska.

 

MUZEJ_270919_16 (Kopiraj)

 

Ova jedinstvena privatna zbirka s više od 2500 starih predmeta iz prošlosti Novske i novljanskog kraja ranije je popisna i nalazi se pod zaštitom Ministarstva kulture RH, Uprave za zaštitu kulturne baštine. Grad Novska je preuzeo 341 predmet, Dražen Kušan, arhivist u Državnom arhivu u Osijeku, odabrao je predmete i uredio stalni postav, a opremanje prostora i dizajn uradili su Domagoj i Marin Topić iz osječkog Foto ART studija.

 

MUZEJ_270919_20-(Kopiraj)

 

Muzejsko-zavičajna zbirka Grada Novske, nastala iz Muzejske zbirke Sajko, prikaz je kontinuiteta naseljavanja i prošlosti, s prikazom arheoloških, etnografskih, sakralnih predmeta, predmeta koji su služili u domaćinstvima, raznih starih tehničkih uređaja, dokumenata i fotografija, sve do novije povijesti i Domovinskog rata na području Novske.

 

MUZEJ_270919_23-(Kopiraj)

 

Muzej su otvorili Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture, Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske i presijecanjem vrpce Živko Sajko, sakupljač.

Financiranje svih radova na uređenju Muzejsko-zavičajne zbirke snosio je Grad Novska. Uz muzejsku zbirku, u Gradskoj knjižnici Ante Jagar otvorena je i stalna izložba namještaja prve novljanske ljekarne „Sv. Marija“ u Novskoj ljekarnika Alexiusa Heinricha Drapczynskog. Namještaj ljekarne je sačuvan i restauriran te u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“ možete čuti i vidjeti zanimljivosti o tom jedinim zaštićenom pokretnom kulturnom dobru na području grada Novske.

 

MUZEJ_270919_03-(Kopiraj)

MUZEJ_270919_17-(Kopiraj)


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.