Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Palačinka KUP 2019 u petak, 18. listopada na Sisačkom korzu

U organizaciji SŠ “Viktorovac” i uz potporu Sisačko-moslavačke županije

U organizaciji SŠ "Viktorovac" i uz potporu Sisačko-moslavačke županije

I dok se iz ugostiteljskog praktikuma SŠ „Viktorovac“ u Sisku širio miris peciva, kruha i drugih slastica (ipak su Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje) pripremili smo za Vas priču kojom najavljujemo Prvi palačinka kup u povijesti palačinki na našem području i prvu smotru učenika ugostiteljske struke ovoga tipa.

 

PCUP-1068x557

 

Mirisi delicija iz ugostiteljskog praktikuma „provocirali“ su naša osjetila , a kako će tek biti u petak, 18. listopada kada će u samom središtu grada, na Sisačkom korzu biti ispečeno nekoliko stotina palačinki posluženih na različite načine, „nafilanih“ različitim nadjevima …

Ravnateljica škole Koraljka  Porić nakon 25 godina rada kao pedagog u Srednjoj školi Viktorovac, sada suočena s novim izazovima s osmijehom najavljuje Palačinka kup, no napominje kako je u samu organizaciju uključen velik broj njezinih kolega,a važna  je u svemu potpora Sisačko-moslavačke županije i Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport, te pročelnika ovoga odjela Darjana Vlahova.

Željeli smo izaći malo van, pokazati i roditeljima naših učenika i građanima, kako u našoj školi u praktičnom dijelu nastave učenici koji se obrazuju za ova zanimanja vrijedno rade, uče , a sve kako bi postali stručni u obavljanju svoga posla, kaže ravnateljica Porić.

Dodajmo kako je Srednja škola Viktorovac ,po broju učenika, najveća srednja škola u našoj županiji . Zanimanja za koja se obrazuju učenici su : kuhar, konobar, frizer, prodavač, medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege i farmaceutski tehničar.

No vratimo se Palačinka kupu u koji će iz Srednje škole Viktorovac biti uključeni učenici koji se obrazuju za zanimanje kuhar i konobar, te učenici koji se obrazuju za medicinska zanimanja.

 

škola

 

Na Palačinka kupu sudjelovat će, osim domaćina i srednje škole iz Bjelovara, Garešnice, Karlovca, Topuskog, Samobora i Zaboka. Ravnateljica SŠ Viktorovac Koraljka Porić

 

 

Palačinka kup u Sisku u petak, 18. listopada na Sisačkom korzu od 10-14 sati

 

Zanimljivosti o palačinkama:

Iako je teško odrediti kada su i kako nastale palačinke, pouzdano se zna da su slične slastice jeli  stari Grci i Rimljani..

Porijeklo palačinki teško je odrediti. Ova je slastica već stoljećima omiljena u mnogim kulturama. Palačinke se smatraju drevnom hranom, a riječ palačinka u spisima se pojavljuje 1430. godine.

 …

Prva već gotova smjesa za palačinke na policama dućana osvanula je 1890. godine, u Americi. Na kutiji je pisalo da je to recept tetke Jemime, a tvrtka koja je proizvodila smjesu je otišla tako daleko da je unajmila misionarku Nancy Green da doživotno glumi tamnoputu tetku čije se lice nalazilo na svim pakiranjima.

 …

Rekord za najveću palačinku drži skupina iz Manchestera, Co-Operative Union, koja je 1994. uspjela ispeći palačinku široku 15 metara i okrenuti je kako bi se ispekla! Okretali su je dizalicom.

 …

Osnovni sastojci za palačinke uvijek su brašno, jaja i mlijeko. Brašno može biti obično bijelo ili, recimo, heljdino, kukuruzno (bezglutensko). Toj se smjesi često dodaje i mineralna voda, prstohvat soli (koja naglašava okuse), šećer, a mogu se dodati i cimet, đumbir, kakao, te razni likeri (od naranče, limuna) ili rum. Preporuča se dodavanje i otopljenog maslaca, kako bi se što manje masnoće trebalo koristiti pri pečenju, a maslac daje i prepoznatljiv miris te nježan, „kremastiji“ okus smjesi.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.