Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

U Sunji održano 17. Državno natjecanje u oranju traktorima i 8. Državno natjecanje u oranju konjima

Na 67. Svjetskom natjecanju orača Hrvatsku će predstavljati M. Bartolović i Z. Miličić

Na 67. Svjetskom natjecanju orača Hrvatsku će predstavljati M. Bartolović i Z. Miličić

Miroslav Bartolović iz Požeško-slavonske županije u kategoriji oranja plugom ravnjakom I Zrinko Miličić iz Osječko-baranjske županije  u kategoriji oranja plugom premetnjakom pobjednici su ovogodišnjeg 17. Državnog natjecanja u oranju koje je ove subote održano u Sunji.

Oni će Republiku Hrvatsku predstavljati na 67.  Svjetskom oračkom natjecanju koje će se sljedeće godine održati u Rusiji, u Sankt Peterburgu.

 

Image00041Image00043

 

Uz natjecanje u oranju traktorima, održano je I 8. Državno natjecanje u oranju konjima, a najuspješniji je bio Jure Capan iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Ekipno najuspješnija je bila Virovitičko-podravska županija. Glavni suci natjecanja bili su Siniša Hrgović, Đuro Cerovčec i Dario Padro, a voditelj natjecanja Ivica Prpić.

 

Image00036

 

Na području „Bečkog Zvona“ u Općini Sunja u organizaciji općine Sunja, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva poljoprivrede održano je 17. Državno natjecanje u oranju traktorima i 8. Državno natjecanje Republike Hrvatske u oranju konjima.U natjecanju oranja na tradiicionalni način, konjima, najuspješniji je bio Jure Capan iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

Image00001

 

Natjecanje u oranju traktorima okupilo je 32 natjecatelja iz 16 županija, dok je natjecanje u oranju konjima na tradicionalan način okupilo osmoricu natjecatelja. Našu županiju predstavljali su Josip Mlinarić, Matija Majstorić i Ivan Kosar.

 

Image00016

 

U središnjem parku u Sunji ovu je manifestaciju  otvorio predsjednik Organizacijskog odbora, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

Stotinama godina i ovdje  u Sunjskoj Posavini  ljudi su hranili svoje  obitelji baveći se poljoprivredom, dodaje župan

 

 

Za Sisačko-moslavačku županiju poljoprivreda je jedna od strateških gospodarskih grana, budući da nakon Osječko-baranjske županije raspolažemo i najvećim poljoprivrednim površinama u Republici Hrvatskoj. Kako bismo spomenuto strateško opredjeljenje dokazali i u praksi, svake godine razvijamo i provodimo akciju s 20-ak poticajnih mjera za koje izdvajamo značajna financijska sredstva iz Županijskog proračuna koja usmjeravamo poljoprivrednim proizvođačima s ovog područja.

Nadamo se, kako će i ovo natjecanje biti praznik poljoprivrede koji će osim orača i organizatora okupiti i veliki broj poljoprivrednika i posjetitelja iz naše Županije, ali i drugih krajeva Lijepe naše.

Ova jedinstvena poljoprivredna manifestacija koja spaja poljoprivredu i gospodarstvo s turizmom, ali i tradicijskim vrijednostima ruralnih područja, osim lokalnog, regionalnog te nacionalnog karaktera ima i međunarodni karakter jer su pobjednici ovih državnih natjecanja uzorni veleposlanici naše zemlje na svjetskim natjecanjima u oranju.

 

Image00027

 

Načelnik općine Sunja Grga Dragičević nakon šest mjeseci priprema zadovoljan je učinjenim

 

 

Image00036

 

Dragičević se osvrnuo i na 8. Državno natjecanje u oranju konjima

 

 

Image00013

 

Ovo je najveća ruralna manifestacija u Republici Hrvatskoj, rekao je , izaslanik predsjednika Vlade RH, Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH Tugomir Majdak, a ovo područje je idelano za razvoj poljoprivrede

 

 

Osim cjelodnevnog natjecanja orača domaćini su za posjetitelje pripremili i izložbu poljoprivredne mehanizacije i Sajam poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, kulturno-umjetnički program te izvrsnu gastronomsku ponudu.

 

Image00009

 

Dodajmo kako je HUONO nagradila i najmlađeg orača (Stjepan Cvetković, Zagrebačka županija), najstarijeg (Mladen Crnčić , Koprivničko-križevačka županija) I jedinu ženu oračicu s konjima Mariju Bralić (Požeško-slavonska županija.

 

Image00037

 

Na svečanosti otvorenja  natjecateljima su se obratili , uz domaćine, načelnika općine i sisačko-moslavačkog župana, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izaslanik Predsjednika Vlade RH, Državni tajnik Tugomir Majdak i izaslanica Predsjednice RH I predsjednika Hrvatskog sabora , saborska zastupnica Željka Josić.

 

Image00005

 

Na svečanosti zatvaranja manifestacije obratio se Marijan Kardinar, načelnik općine Dobrovnik, predsjednik Slovenske organizacije orača.

 

Image00038

 

Manifestacija se održala pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

 

Image00032


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.