Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Sve osobe imaju zajamčeno pravo na mobilnost

Šest udruga iz Siska i Petrinje u Europskom tjednu mobilnosti

Šest udruga iz Siska i Petrinje u Europskom tjednu mobilnosti

Tradicionalno, šest Udruga iz Siska i Petrinje, koje imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji organiziraju obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti na području SMŽ. Tako će se u organizaciji Udruge slijepih SMŽ-Sisak, Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruge invalida rada grada Siska, Dijabetičkog Društva Grada Siska, Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS i Građanske inicijative “Moj grad Sisak” u navedenom razdoblju održat  niz rekreativnih,  promotivnih preventivnih i edukacijskih akcija s ciljem skretanja pažnje javnosti  da sve osobe imaju zajamčeno pravo na mobilnost i samostalnost unutar zajednice u kojoj žive.

Stanovanje, mobilnost i pristupačnost, osnovni su preduvjeti za provođenje svih aktivnosti samostalnog življenja osoba s invaliditetom i njihovog uključivanja u zajednicu.

 

Plakat Eu-tjedan mobilnosti

Upravo je „Europski tjedan mobilnosti“ pravi termin da osobe s invaliditetom ukažu na potrebu stvaranja pristupačnog i poticajnog okruženja u kojem i oni žive. Osobe s invaliditetom žele biti korisnici usluga, potrošači, turisti, zaposlenici, pacijenti, gosti.. Uživati kao i svi drugi građani temeljna prava i mogućnost nesmetanog korištenja svih usluga na ravnopravnoj osnovi.

Cilj svih akcija tijekom Europskog tjedna mobilnosti je skrenuti pažnju da i osobe s invaliditetom imaju pravo ravnopravno sudjelovati u javnom životu te da na njih cjelokupna zajednica treba obratiti pozornost kao na ravnopravne sudionike u prometu, ali i na pristupačnost i prilagodbu ustanova, uslužnih  djelatnosti, drugih javnih objekata  te svakako na prilagođenost u prometu i veći broj parkirališnih mjesta.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.