Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Sisačko-moslavačka županija prva je među županijama po poticajima za poduzetnike i obrtnike

Fokus na gaming i elektroničku industriju

Fokus na gaming i elektroničku industriju

Prema podacima Ministarstva financija o potporama za 2018. godinu Sisačko-moslavačka županija, s izdvojenih 3,59 posto proračunskog novca, vodeća je među županijama po izdvajanjima za poticaje za poduzetnike i obrtnike. Slijede Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija. U odnosu na broj stanovnika ta izdvajanja su opet najveća u Sisačko-moslavačkoj županiji – 45,5 kuna po stanovniku, a Splitsko- dalmatinska, Krapinsko-zagorska, Zagrebačka i Karlovačka ju slijede.

U posljednje tri do četiri godine očit je trend povećanja proračunskog novca za poticaje poduzetnicima i obrtnicima, a ponegdje je taj iznos i udvostručen. Posebno se fokusiraju na djelatnosti koje imaju perspektivu u pojedinoj županiji. U najvećem broju slučajeva riječ je o IT industriji, a kod obrtnika, sve su zastupljeniji poticaji za tradicionalne obrte. Tako se kod Sisačko-moslavačke županije može izdvojiti jači fokus na poticaje za poduzetnike koji se upuštaju u industriju video igara, a nakon pokretanja poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, koji postaje popularan i izvan granica zemlje. I Splitsko-dalmatinska županija odlučila biti centar za IT i u tom cilju već poduzela niz mjera. Od pokretanja Centra izvrsnosti za informatiku do financiranja startupova i projekata inovacija i tehnološkog razvoja.

Županijama je jasno da se trendovi mijenjaju. Sisačko-moslavačkoj primjerice da industije koje su bile vodilje, kao što je bila tamošnja Željezara, sada iza njih, a Splitsko-dalmatinskoj da se gospodarstvo mora temeljiti i na drugim industrijama osim turizma.

Županije na razne načine sudjeluju u poticajima – izravno kroz bespovratna sredstva ili kroz subvencioniranje kamata, pa do sufinanciranja raznih projekata, pratećih agencija ili institucija.

Poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici ili OPG-ovi imaju i priliku prijave na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a često im u tome pomažu Razvojne agencije unutar županija. I sredstva HBOR-a su danas dostupnija, a koji i provodi EU program tzv. Junckerov plan, namijenjen malim i srednjim poduzetnicima.

Samo prvih pet vodećih županija je izdvojilo više od dva posto proračuna za poduzetnike u 2018. godini, pokazuju podaci o izvršenju proračuna Ministarstva financija, četiri sljedećih iznad jedan posto, a svi ostali manje od jedan posto.

Sisačko-mosavačka županija: Fokus na gaming i elektroničku industriju

Uz već tradicionalne industrijske grane kao što su kemijska industrija, drvoprerađivačka, prehrambena i druge, Sisačko-moslavačka županija svoju razvojnu priliku vidi u „novim“ industrijama kao što su elektronička industrija, te u najnovije vrijeme u gaming industriji, gdje Sisačko-moslavačka županija provodi projekt osnivanja poduzetničkog inkubatora PISMO Novska.

– Cilj osnivanja ovog poduzetničkog inkubatora u Novskoj je uređenje i opremanje poduzetničke infrastrukture na ukupno 1.213,27m² namijenjene startupovima iz područja metalne industrije i industrije video igara. Potpunu opremu poput CNC stroja, 3D printera, glazbenog i filmskog studija te uz sav potreban software omogućiti će povećanje poduzetničke aktivnosti. Razvojem poslovanja i stvaranjem novih proizvoda i usluga stvorit će se uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, što u SMŽ kao županiji s velikom stopom nezaposlenosti predstavlja potrebu i nužnost – kažu u Županiji na čijem je čelu župan Ivo Žinić.

I kroz proračunska izdvajanja u prošloj godini i prema per capita kriteriju, a na temelju podataka o izvršenju proračuna Ministarstva financija, ta je županija vodeća u RH.

Sisačko-moslavačka županija kod poticaja naglasak daje na obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo, te turizam. Takva strateška odrednica vidljiva je i iz značajnih financijskih sredstava koja se iz izvornog proračuna svake godine izdvajaju u svrhu poticanja razvoja malog gospodarstva i turizma. Pretprošle su godine iznosila oko 13,1 milijun kuna, lani 10,9 milijuna, a ove je godine predviđeno 9,9 milijuna kuna.

– Provedba tih poticajnih mjera ima dva osnovna cilja – ublažavanje negativnih posljedica dugotrajne gospodarske krize iz proteklog razdoblja kroz određene ciljeve poticajne mjere usmjerene na opstojnost najugroženijih segmenata gospodarstva (obrtništvo, mikro, mala trgovačka društva s naglaskom na proizvodnju) te privlačenje i poticanje novih investicija s naglaskom na proizvodne djelatnosti kao generator cjelokupnog gospodarskog razvoja, te turizam kao važnu stratešku gospodarsku granu – kažu u Županiji.

Od poticajnih mjera izdvajaju poduzetničke kredite Županije u partnerstvu sa 13 gradova i općina, te 7 poslovnih banaka, koji omogućuju poduzetnicima da svoje investicijske projekte (uz subvenciju kamata 1-2% od strane SMŽ, te dodatnih 1-2% od strane navedenih JLS) mogu financirati poduzetničke kredite bez kamate.

Uz ovakav model županijskih poduzetničkih kredita kroz poduzetničke projekte koji su sufinancirani ovim kreditima proteklih 10 godina novozaposleno je preko 1.000 osoba.

Bespovratne potpore daju se tradicijskim i umjetničkim obrtima, za nove investicije onima koji ulažu u nabavku strojeva, opreme, alata i uređenje proizvodnih pogona, korisnicima koji potiču inovacije u poduzetništvu, pa za uvođenja međunarodnih normi i standarda (ISO i dr.) i za nabavu opreme i troškove poslovanja start up tvrtki/obrta koji djeluju u Poduzetničkom inkubatoru PISMO Novska. Nadalje, Županija sufinancira troškove obrazovanje obrtnika kada je riječ o prekvalifikaciji, stručnom osposobljavanju i sl., izdvaja za gospodarske manifestacije i promocije, unapređenje turističke ponude i razvoj cikloturizma.

U svrhu jačanja poduzetništva Županija sufinancira poslovanje razvojne agencije SIMORA-e, inkubatora PISMO, Destinacijski menadžment Zrin te Turističku zajednicu.

U posljednje dvije godine broj obrta je porastao s njih 1918 u 2017. godini na 2164 koliko ih je bilo na kraju srpnja ove godine. Poduzetnika je u 2017. godini bilo 1995 koji su zapošljavali 17015 radnika, a lani 2162 kod kojih je bilo zaposleno 17553 osoba.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.