Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Dovršeno kriminalističko istraživanje za zločine na Šamarici

Raspisana tjeralica: Četvorica osumnjičenih nisu dostupni tijelima kaznenog progona RH

Raspisana tjeralica: Četvorica osumnjičenih nisu dostupni tijelima kaznenog progona RH

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela “Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva” i “Ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika”, počinjena u drugoj polovici srpnja i tijekom kolovoza 1991. godine, u zatvoru na Šamarici.

 

20190925_091406_HDR

 

Više s izvanredne tiskovne konferencije, načelnik PU Sisačko-moslavačke Luka Pešut:

 

 

Naime, 18. srpnja 1991. godine u zatvoru na Šamarici tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i naoružanih paravojnih formacija SAO krajine, sada 61-godišnjak je kao zamjenik zapovjednika Specijalne jedinice tijekom ispitivanja i nakon fizičkog zlostavljanja zapovijedio usmrčenje zarobljenog pripradnika MUP-a RH, tada 26-godišnjeg muškarca.

Nakon opisanog zločina nad zarobljenikom, trojica osumnjičenih članova Operativnog štaba u zatvoru Šamarica, ne poduzimanjem bilo kakvih radnji kojima bi suzbili, kaznili i spriječili sebi podređene, dozvolili su da isti  nastave s likvidacijama i fizičkim i psihičkim mučenjem i zlostavljanjem zarobljenika zatvora.

Zapovjedno su odgovorni jer su:

 

 

Protiv četvorice osumnjičenih podnijeto je Posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao nadopuna kaznenih prijava, a obzirom kako su osumnjičeni za sada nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, za njima su raspisane potrage.

Voditelj službe kriminalističke policije Igor Pasanec naglasio je kako se radi o strateškom prioritetu ove Policijske uprave:

 

 

Pasanec je zahvalio građanima koji im svesrdno pomažu u radu te pozvao i druge da im se obrate

 


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.