Prije 25 godina posavsko selo Krapje proglašeno je selom graditeljske baštine. S više od 80 drvenih kuća to selo na lijevoj obali Save na području Općine Jasenovac jedan je od bisera Parka prirode Lonjsko polje i vodi se kao spomenik kulturne baštine A kategorije.

 

kraaa

 

Ove je subote, 21. rujna , Krapje dočekalo brojne turiste na manifestacije Dani graditeljske baštine.

 

krrap

 

Izložbe, radionice, bogata ugostiteljska ponuda, različiti turistički sadržaji i kulturno-umjetnički program.

 

krap

kraap

kraaaaa

kr

 

Obilježavanje Dana europske baštine već dugi niz godina stavlja u fokus zajedničko kulturno naslijeđe europskog kontinenta te na taj način širi znanje i podiže svijest, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura, temeljene na međusobnoj toleranciji i poštovanju.

 

zup4

 

Krapje je selo u općini Jasenovac, a načelnica ove općine Marija Mačković izuzetno je ponosna na tradiciju koju njeguje.

 

 

zup

 

Svečanost Dana graditeljske baštine otvorio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

Kako bi opstao život na ovom području potrebni su i preduvjeti, a Županija intenzivno na tome radi, dodaje župan

 

 

 

zup2

 

I ove godine manifestaciju su organizirali Općina Jasenovac,  Turistička zajednica Općine Jasenovac i JU Park prirode Lonjsko polje.

Ravnatelj JU PP Lonjsko polje Ivor Stanivuković:

 

 

Svečanosti je nazočila i mr.sc. Anuška Deranja Crnokić, voditeljica Službe za dokumentaciju, registar i promociju kulturne baštine u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

 

 

 

zup1

 

Nakon mimohoda KUD-ova od crkve do pozornice gdje je župan Ivo Žinić svečano otvorio manifestaciju „Dani graditeljske baštine“, uslijedila je dodjela nagrada najboljim ribičima te kulturno-umjetnički program.

 

zup3

zup5

 

U programu su sudjelovali  Učenici Osnovne škole Jasenovac, područne škole Puska, Češka beseda Lipovljani, Pjevačka skupina “Đurđice” te KUD “Mijo Stuparić” Velika Ludina.

 

 

kraa

Dani graditeljske baštine u Krapju
5.00(3 glasova)
Komentara(0)