Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

28. obljetnica organiziranog proboja iz opkoljene Hrvatske Kostajnice

Odana počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima

Odana počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima

U Hrvatskoj Kostajnici obilježena je danas 28. obljetnica organiziranog proboja iz grada koji se od lipnja 1991. nalazio u okruženju snaga pobunjenih Srba i tzv. JNA. Tog 12. rujna 1991. oko 20 sati i 20 minuta, skupina od stotinjak hrvatskih branitelja i civila odbila se predati agresoru krenuvši u proboj iz opkoljenoga grada preko naselja Rosulje i Slabinja, cestom Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica.

 

Image00033

 

Podsjetimo, jedan dio branitelja i civila se uspio probiti – 117 pripadnika MUP-a, ZNG-a i civila je krenulo u noći prema Hrvatskoj Dubici. Na tom putu doživjeli su strašan pokolj,doček neprijateljskih četničkih snaga koje su ih presretale u svakom selu do Hrvatske Dubice. Bio je to jedan jezivi, strašan događaj koji je teško opisati. Jedan dio branitelja se predao, a stotinjak  ih se , uz sedam poginulih, uspijelo  izvući iz Hrvatske Kostajnice.

 

Image00038

 

Podsjetio je na ove događaje izaslanik Predsjednice RH i kao izaslanik  predsjednika Vlade RH,  sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

 

 

Nakon svete mise koja je služena u crkvi sv. Antuna Padovanskog izaslanstva su  odala  počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima kod Spomen-ploče proboja.

 

Image00033

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.