Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

U tijeku su arheološka istraživanja na lokalitetu Ciglenice

Ova sezona predviđa tri tjedna istraživanja

Ova sezona predviđa tri tjedna istraživanja

U tijeku je nova sezona arheoloških istraživanja na nalazištu Ciglenice u Osekovu.

 

IMG_20190731_122637

 

Gradonačelnika Grada Popovače Josipa Miškovića i njegove suradnike o tijeku aktivnosti je u okviru obilaska terena izvijestio voditelj Tino Leleković iz Odjela za arheologiju HAZU-a istaknuvši kako ova sezona predviđa tri tjedna istraživanja.

„Iako je bilo u planu da se ove godine istraživanja zaključe, ipak ćemo ih nastaviti sljedeće godine. Ideja je bila istražiti ostatke glavne zgrade, točnije vile koja je bila rezidencija vlasnika. Riječ je o zgradi koja je otprilike imala dimenzije 30×70 metara odnosno površine oko 2000m². Ove smo godine otkrili južno pročelje gdje vidimo da je to bio neki trijem kojeg su nosili kameni stupovi. Sada radimo sjevernu fasadu kako bi vidjeli dokle je ta zgrada išla, tako da sada konačno imamo zaokruženu zgradu i možemo planirati što s njome ubuduće raditi”- naglasio je Leleković pokazujući rimski novčić pronađen tijekom današnjeg iskapanja.

 

IMG_20190731_122539

 

Gradonačelnik Josip Mišković zahvalio je i ovim putem na suradnji Ministarstvu kulture RH i Odjelu za arheologiju HAZU-a koji već osmu godinu vrše istraživanja u Osekovu.

„Kroz izradu nekoliko projektnih prijedloga za nominaciju za sredstva iz EU fondova nastojimo valorizirati ovo vrijedno Arheološko nalazište Rimska vila Ciglenice u Osekovu . Jedna od projektnih ideja jest i izgradnja kampa koju smo uvrstili u svoj Intervencijski plan”- istaknuo je gradonačelnik.

 

IMG_20190731_122603

IMG_20190731_122525

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.