Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

“Mimohod pobjednika” u Dvoru

Župan Žinić: “Potpuno legalno smo oslobodili svoju domovinu”

Župan Žinić: "Potpuno legalno smo oslobodili svoju domovinu"

Dvor je posljednje oslobođeno mjesto u VRO Oluja u Hrvatskoj. Podsjetili su na 09. kolovoz 1995. godine predstavnici vojnih postrojba koje su sudjelovale u završnim akcijama vojno redarstvene operacije Oluja na području Pounja.

U Dvoru  je pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednica Kolinde Grabar Kitarović, obilježena 24. obljetnica završetka Oluje.


 

Image00010


Na komemoraciji uz Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetio je da je tijekom Oluje poginulo 246 branitelja, a posljednji su upravo poginuli na dvorskom ratištu.


 

Image00017


 

– Njihova žrtva neće biti zaboravljena sve dok dolazimo na ovo mjesto. Treba naglasiti da je Oluja bila besprijekorno izvedena oslobodilačka operacija, a ne etničko čišćenje, kako nam neki žele nametnuti. Potpuno smo legalno oslobodili svoju domovinu, pa svi koji žele u njoj živjeti i koji je poštuju, dobro su došli. Ali nikom ne smijemo dopustiti da blate oslobodilačku Oluju, istaknuo je Žinić.

Ujedno je najavio da će jubilarna 25. obljetnica završetka Oluje iduće godine biti još svečanije obilježena, uz obnovljeno spomen obilježje, za koje već postoji projekt.


 

Image00016


 

– Oslobođenje područja cijele općine Dvor i uspostava hrvatske vlasti, za malu je općinu najveći praznik, rekao je zamjenik načelnika općine Franjo Juranović. U općini s većinskim srpskim stanovništvom, dodao je, izgradnja bolje budućnosti moguća je samo slogom i zajedništvom. Sudionici sjećanja sudjelovali su i u tradicionalnom „Mimohodu pobjednika“.

Kod spomen obilježja brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće,a u crkvi Sv. Petra i Pavla misno slavlje za poginule hrvatske branitelje služio je župnik Stjepan Fiolić.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.