Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Završio 12. SEFF – vodilja festivala rijeka Una

Putujući festival filmova o zaštiti okoliša i prirode

Putujući festival filmova o zaštiti okoliša i prirode

U petak 28. lipnja je završilo 12. izdanje jednistvenog putujućeg festivala filmova o zaštiti okoliša i prirode. Smaragdni eco film festival – SEFF koje je ove godine prikupio sedamdesetak filmova koji se putem natječaja pristigli gotovo iz cijelog svijeta.

Podijeljene u tri kategorije ( kratkometražni, dugometražni i animirani) filmove su ocijenili deveteročlani međunarodni žiri, dok je posebna nagrada publike otišla najbolje prihvaćenom filmu.

 

65625980_2820433478029206_7742265819098251264_n

 

Ovogodišnji pobjednici su u kategoriji kratkometražni film: BIRTHPLACE | JorikDozy i Sil van der Woerd, dugometražni film: CRNA SJENKA ZELENE ENERGIJE | Dragan Gmizić, kratki animirani film: A STRANGE TRIAL | Marcel Barelli, dok je nagrada publike: On The Wild Side | GiacomoGiorgi

– Ove godine je žiri imao zaista nezahvalan posao.  Svi filmovi su bili iznimno kvalitetni, a međunarodni žiri je mjesecima prije festivala raspravljao kome će dodijeliti nagrade. – rekao je direktor festivala Daniel Pavlić. – Plastika i krivolovstvo glavne su teme filmova. U filmovima  je lov prikazan kao disbalans prirode koji vodi istrebljenjima životinjskih vrsta, jer moderni lovci ne love više zbog preživljavanja, kao što su nekada lovili eskimi, nego uglavnom zbog trofeja i poriva za ubijanjem.

 

65585931_1388012101350879_5230893115644051456_n

 

Filmovi su edukativni i ukazuju na probleme kojima se suočava naš planet. To su filmovi koji mogu promijeniti budućnost. Ove godine su većinom filmovi doticali probleme krivolovstva i lovstva, te istrebljenje životinjskih vrsta.

Film „On the Wild side“ talijanskog autora GiacomoGiorgia, koji je doživio svoju svjetsku premijeru na Smaragdnom eco film festivalu, predstavljat će ovaj festival na prestižnom natjecanju za GreenfilmnetworkAward koja će se dogoditi u listopadu ove godine u Portugalu.

 

65491200_2821156024623618_6515751291119992832_n

 

Međunarodni festivalski tim su činili mladi ekolozi i filmaši iz Belgije, Rumunjske, Srbije, Nizozemske, Francuske, Italije, Poljske i Hrvatske, biciklima su obišli dvadesetak mjesta urbane i ruralne zone uz rijeku Unu u Bosni i Hrvatskoj. Na svom putu od 400-tinjak kilometara, osim projekcije filmova, priredilisu filmske i likovne radionice, tribine i izložbe. Ovogodišnji vizual je osmislio Zdenko Bašić, a ambasador festivala je Ivana Banfić, koja je i sama promotor suživota s prirodom.

– Festivalski tim je u ovih nekoliko dana na biciklima obišao našu regiju, koju smo predstavili kao potencijalnu regiju kontinentalnog turizma na rijeci Uni. – objašnjava Pavlić. – Svi su otišli iz Hrvatske pod dojmovima koje će pamtiti cijelog života, jer u svijetu je teško naći ovakve obale Une koje mi imamo, a koje gostima bude avanturizam u netaknutoj prirodi. Baš zbog toga je našem festivalu filmova o zaštiti prirode bila vodilja rijeka Una.

Na završnici festivala u Hrvatskoj Kostajnici u kojoj je bilo i  proglašenje pobjednika prethodila je izložba ilustracija Zdenka Bašića. Nakon projekcija u hotelu Central su nastupiliMr.Lee&Ivanesky.

– Ovo je svjetski značajan festival i pravi je dragulj u mnoštvu ekoloških filmskih festivala! – istaknuo je uoči projekcija u Zagrebu organizator FreDD festivala iz Toulousea u Francuskoj, AntoninHaddad. – Upravo zbog toga smo pristali biti festivalski partner Smaragdnom eco film festivalu, a meni je osobno bila čast biti dio međunarodnog žirija u društvu kolega iz Kanade, Slovenije, Meksika, Bornea, Njemačke, Argentine, Srbije i Portugala. Ovakva raznolikost članova žirija samo potvrđuje da SEFF zauzima posebno mjesto u mreži svjetskih ekoloških festivala.

Organizator je EKS – ekološko kulturna scena, a. festival je član svjetske prestižne mreže ekoloških filmskih festivala GFN – Greenfilmnetwork, te je jedini predstavnik naše zemlje. Mreža broji 39 svjetskih festivala. Pokrovitelji festivala su Društvo hrvatskih filmskih redatelja, HAVC i Sisačko-moslavačke županija.


 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.