Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Po stazah naših starih”

Gradišćanski Hrvati posjetili Lipovljane

Gradišćanski Hrvati posjetili Lipovljane

Nakon Hrvatske Kostajnice i Siska, jučer je ,pohodu gradišćanskih Hrvata “Po staza naših starih”bila općina Lipovljani. Pohod je spomen na 1533. godinu, osmanska osvajanja i davni progon Hrvata prema srednjoj Europi, odnosno današnjem Gradišću. U mjestima dočeka, mladi sudionici oduševljavaju „po gradišćanski“ svojom izvornom pjesmom i svirkom. Program uključuje tradicijsku kočiju i konjanika.

 

20190707_111047

 

U središnjem parku u Lipovljanima pozdravili su ih načelnikNikola Horvat i predsjednik Ogranka Matice slovačke Josip Krajči. Nije izostala ni dobrodošlica odogranaka Matice hrvatske u Lipovljanima i Kutini, koji su deset godina i službeno potpisanom Poveljom suradnici u osmišljavanju zajedničkih programa s gradišćanskim Hrvatima. Bili su tu i predstavnici mjesnog KUD-a Lipa i višenacionalnih folklornih skupina po kojima su Lipovljaninadaleko poznati.Gostima jeosobito zanimljiv bio  susret  sa Željkom Pettersom, predsjednikom Udruge arapskih konja iz Volodera.

Naime, moslavački konjanici su u svom poznatom maratonu 2007. godine projahalidobar dio Gradišća. Posebno ugodno iznenadili suse dr. Franjo Pajrići Franjo Grubić. Oni su maratoncima u Koljnofu (Mađarska) bili i domaćini, a danas su voditelji ovoga pohoda. Gosti su u slovačkoj etno-kući,u Lipovljanima, prisustvovali obilježju slovačkog nacionalnog blagdana sv. Ćirila i Metoda. Tema je bila čuvanje i afirmiranje glagoljice.

 

20190707_111031

 

Na vrijednosti tog slavenskog pisma koje vezuje posebno slovačku i hrvatsku kulturnu baštinu podsjetio je Dragutin Pasarić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini. Prvi predsjednik Ogranka Matice slovačke Lipovljani Ivica Hudec darovao je svom ogranku natpis imena na glagoljici. Likovno ga je oblikovala Vlatka Vidiček Dam.

Gradišćanski Hrvati nakon Hrvatske, Mađarske i Austrije, u subotu 13. srpnja, dolaze na područje glavnog grada Slovačke,Bratislavu. Put završava u nedjelju 14. srpnja u mjestima Šenkvice i Mokry Haj blizu slovačko-češke granice.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.