Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Općini Jasenovac petica za transparentnost Proračuna!

Uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije

Institut za javne financije  redovito analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina na području cijele Republike Hrvatske njih 576. U razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca 2018. godine  istraživali su  da li je na mrežnim stranicama objavljeno Godišnje izvršenje proračuna za 2017. godinu  i polugodišnje za 2018. godinu, a od 4. veljače 2019. do 29. ožujka 2019. godine na mrežnim stranicama objavu  Prijedloga proračuna za 2019. godinu, Izglasan proračun za 2019. godinu, kao i Proračun za građane.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama jedinice lokalne (regionalne ) samouprave  bili dostupni u navedenom razdoblju, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti.

Gledalo se pet ključnih dokumenata, a ocjene su  vrednovane od 0 do 5. Općina Jasenovac  za transparentnost proračuna dana je najviša ocjena 5,  dakle u točnom određenom vremenu pregleda objavljeno je svih pet ključnih dokumenta.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u  potpune, točne, pravovremene i razumljive  informacije  o proračunu, pa građani mogu vlastitim  angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih prihoda i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje  odgovornost lokalnih vlasti i smanjenje  mogućnosti za korupciju, istaknula je ravnateljica instituta Katarina Ott.

Prezentaciji transparentnosti proračuna svih jedinica lokalne samouprave 3. srpnja 2019. godine u  Kući Europe nazočila je pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo, državni tajnik Ministarstva uprave Dario Nekić i čelnici jedinica lokalne samouprave.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.