Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Zalogaj poezije” gostovao u Toplicama Lipik

Povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze

Povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze

Povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze u utorak, 4. lipnja na zračnoj terasi hotela Dependence Toplica Lipik, pripremljen je nesvakidašnji pjesnički događaj. U ugodnoj proljetnoj večeri, sedamdesetak gostiju, klijenata i djelatnika Toplica Lipik i građana imalo je prigodu čuti noviju hrvatsku poeziju.

U ovom humanitarnom događanju gostovali su pjesnici iz Siska, Zagreba i Novske. Prvi gosti bili su članovi Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture SUPAUK s predsjednikom gosp. Josipom Klekovićem i njihov „Zalogaj poezije“ s voditeljem gosp. Salihom Kulovićem, a stručnim suradnikom gosp. Sinišom Matasovićem. Svojim stihovima događaj su učinili svečanijim pjesnici: Anamarija Borić, Mira Jungić, Sanja Dominuš, Branko Tompić, Denis Vidović.

Pjesme su još govorili pjesnikinja i novinarka iz Novske Višnja Lovrić Mencej, pjesnik, romanopisac i stand up komičar Željko Grmuša, gđa. Tatjana Kadoić Grmuša, slikar i pjesnik Jovo Mraović i lipičko – pakračka pjesnikinja Senka Slivar, liječnica u Toplicama Lipik.

Za glazbeni ugođaj bio je zaslužan gosp. Danko Tomanić, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Sisačko-moslavačke županije, uz čiju su gitaru okupljeni zapjevali skladbe poznatih glazbenika.

U Multikulturalnom centru Lipik bila je isti dan promocija dvojezične hrvatsko – ukrajinske zbirke suvremene ironične poezije „Hrvatski pjesnički huligani“ koja je izdana od strane izdavačke kuće Ljuta sprava. Pjesnici iz Ukrajine s bivšim veleposlanikom Ukrajine u RH, Jurijem Lisenkom također su se pridružili događanju u Toplicama. Huligane su uz Matasovića predstavljali Žarko Jovanovski i Darija Lisenko, a čitani su stihovi Zvonimira Grozdića te pokojnih Sime Mraovića i Roberta Roklicera.

Gospođa Branka Lukić, predsjednica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske (SDMSH) izrazila je zadovoljstvo upriličenim događajem, zahvalila pjesnicima na podršci oboljelima i naglasila pozitivne učinke u rehabilitaciji oboljelih od multiple skleroze u SB Lipik.

Prožimanjem stihova, glazbe, zvonjave crkvenih zvona, plesa, stvorena je čudesna sinergija među okupljenim pjesnicima i gostima koji su se razišli sa željom da se sličan događaj ponovi.

 

Moderator:

prim. dr. sc. Senka Rendulić Slivar, spec. fizikalne i rehabilitacijske medicine

pročelnica djelatnosti FRM SB Lipik


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.