Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Petrinjski vremeplov”

Ispričana priča o višestoljetnoj povijesti Petrinje

Ispričana priča o višestoljetnoj povijesti Petrinje

Turistička zajednica grada Petrinje u sklopu ovogodišnje proslave Dana državnosti u petrinjskom Gradskom parku povela nas je na put dug nekoliko stoljeća, te su nam u sklopu manifestacije „Petrinjski vremeplov“ ispričali nekoliko stoljeća dugu povijest Petrinje, kao što to kontinuirano čini kroz projekt Petrinjske legende i priče svake godine.

Direktorica TZ grada Petrinje Ivanka Držaj:

 

 

Dodaje kako su pjesmom, glumom, scenskim nastupom te pripovijedanjem nastojali oživjeti ta prošla vremena i podsjetiti se burnih, ali i lijepih vremena naše bogate petrinjske povijesti.

 

 

„Petrinjski vremeplov“ nova je turistička atrakcija koja je utemeljena kako u povijesnim dokumentima i izvorima tako i u imaginaciji darovitih umjetnika.

 

 

U gotovo dva sata „Petrinjskog vremeplova“ u petrinjskom Gradskom parku mogli ste doznati sve o prvom pisanom tragu o Petrinji zahvaljujući hercegu Kolomanu, o tome kako su u Petrinji živjeli Doroteja i Martin Frankopan, o strašnoj noći na Klinac gradu, legendi o Cvijeti Brestovskoj, priču o novom gradu Petrinji, priču o maršalu Marmontu, kao i priču o Prokletniku s Peckog jezera te boravku bana Josipa Jelačića u Petrinji, a sve je završilo uz Petrinjski trio koji je okupljenima u Gradskom parku izveo nekoliko tradicionalnih petrinjskih pjesama.

U prvom „Petrinjskom vremeplovu“ sudjelovali su Petrinjski puhački kvartet, Nikolina Nina Stepić, Baletni studio Doma kulture kristalna kocka vedrine, Povijesna postrojba I. i II.banske pukovnije, Petrinjski trio (Marijan Augustić Manjusa, Igor Pavleković i Mario Augistić), kao i pripovijedači: Leon Ilijević, Jozo Vučković, Anamaria Yago, Ana Križanić, Vid Bešlić, Srebrenka Peregrin, Mario Valentić, Mea Majdančić i Vesna Brebrić.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.