Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

Održana akcija čišćenja obale Save u blizini budućega obrazovnog izviđačkog parka

Sisački Odred izviđača “Tri rijeke” organizirao akciju čišćenja u sklopu Ekološke šatorijade

Lijeva obala rijeke Save u Galdovu zablistala je nakon što su prošloga vikenda članovi sisačkoga Odreda izviđača Tri rijeke organizirali akciju čišćenja u sklopu Ekološke šatorijade na Savi. Izviđači su udružili snage s mještanima i očistili kilometar obale rijeke Save nizvodno od privatne luke za pretovar tereta, u blizini mjesta budućega obrazovnog izviđačkog parka koji će imati i učionicu na otvorenome.

„S obzirom na to da smo nova udruga koja tek od listopada 2018. djeluje u sklopu Saveza izviđača Hrvatske, iznimno nam je drago što su naši mještani prepoznali našu brigu za okoliš i odazvali se akciji čišćenja koju smo pokrenuli. Izviđački park koji će se urediti u blizini rijeke Save bit će posvećen ekološkoj izobrazbi izviđača i učenika osnovnih škola sa sisačkoga područja te povezanosti toga kraja s vodnim bogatstvima.

Zato je važno da i obala naše rijeke bude čista, a djecu želimo potaknuti da od malih nogu razmišljaju o budućnosti našega planeta. Osim obale Save tijekom vikenda čistili smo i obalu Kupe u općini Kamanje u akciji koju je organizirao Savez izviđača Hrvatske“, izjavio je Josip Kolak u ime Odreda izviđača Tri rijeke iz Siska.

Akcija čišćenja, za koju je Coca-Cola u Hrvatskoj osigurala potrebnu opremu, održana je u sklopu njezina društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, koji se provodi drugu godinu zaredom. Projekt je usmjeren na čuvanje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiče se i podržava akcije čišćenja obala te podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. U prošloj je godini širom Hrvatske održano 12 akcija čišćenja, a ove ih se godine planira čak 20.

„U Coca-Coli svjesni smo da je problem onečišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava. Projekt Od izvora do mora jedan je od načina na koji i mi, u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva, želimo pridonijeti njegovu rješavanju, odnosno očuvanju hrvatskih prirodnih ljepota i čistoći okoliša.

Drago nam da je projekt naišao na tako dobar odziv udruga i građana jer znači da su mnogi prepoznali njegov cilj. Potaknuti dobrim prošlogodišnjim rezultatima nadamo se sudjelovanju još većega broja udruga i građana ove godine, a time i još manjoj količini otpada u našemu okruženju”, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Sve udruge zainteresirane za organizaciju akcija čišćenja mogu se do kraja listopada 2019. prijaviti putem mrežne stranice www.odizvoradomora.hr, a organizatori triju akcija u kojima će biti prikupljeno najviše otpada po sudioniku bit će nagrađeni novčanim iznosima od 15.000, 10.000 i 5.000 kuna na kraju ovogodišnjega, drugoga ciklusa projekta.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.