Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

Lipik – olimpijski 3×3 svijet u malom!

Lipik 3X3 Challenger – 14. i 15. lipnja

Lipik 3X3 Challenger – 14. i 15. lipnja

Malo koji grad u Hrvatskoj, ali i šire može se pohvaliti da je u protekle tri godine bio domaćin sportskom događaju na kojem su nastupile ekipe sa 4 kontinenta iz čak 18 zemalja i to iz Japana, Australije, SAD-a, Rusije, Ujedinjenih arapskih emirata, Latvije, Poljske, Češke, Litve, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Italije, Bugarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Uspjelo je to Lipiku, gradiću u zapadnoj Slavoniji, zahvaljujući kojem je Hrvatska vrlo poznata i priznata u svijetu 3×3 ulične košarke, novog olimpijskog sporta koji će premijeru imati na Olimpijskim igrama u Tokyu 2020. godine. Za Lipik i Hrvatsku će se u 3×3 svijetu čuti i ovog ljeta, točnije 14. i 15. 6. kada će biti održan Lipik 3×3 challenger.

I ove godine bit će to sportski događaj interkontinentalnog karatera jer će se 16 ekipa iz cijeloga svijeta boriti za prva dva mjesta koja vode na World Tour Masters u kanadski Saskatoon. Za sada je poznato 12 sudionika, a to su Split Statist i Spalato (Hrvatska), Novi Sad, Beograd i Vrbas (Srbija), Ljubljana i Kranj (Slovenija), Sarajevo (BiH), Moscow Inanomo (Rusija), Ventspils Ghetto (Latvija), Humpolec (Češka) i Antwerp (Belgija). Preostaje vidjeti koje će još 4 ekipe u Lipik doći na osnovu FIBA wild card pozivnica ili nominacija.

 

Lipik danas 2

 

Najmanji, a opet najveći…

Istraživanje Međunarodnog olimpijskog odbora pokazalo je da je upravo 3×3 najbrže rastući urbani sport u svijetu. Time priča o Lipiku i njegovom 3×3 challengeru postaje još zanimljivija i nevjerojatnija jer ovo je grad sa (6.170 ili 2.285) stanovnika. A lani su 3×3 chalengeri, njih svega 22 u svijetu, organizirani u Moskvi, Sydneyu, Bukureštu, Seulu, Sao Paolou, Chengduu, Penangu, Berlinu, Ulaanbaataru, Abu Dhabiu, Dohi…

Iako na prvu zvuči nevjerojatno, to i ne treba pretjerano čuditi jer Lipik ima bogatu povijest u kojoj je često imao prefiks „naj“. Lipik je osamdesetih godina prošlog stoljeća bio najpoželjnija i najposjećenija kontinentalna turistička destinacija bivše države, a među turistima je bio poznat i kao „kontinentalna Opatija“. Lipik je oduvijek bio poseban i privlačan pa je svoje „nedostatke“, poput manjeg broja stanovnika ili nedovoljno razvijene infrastrukture, znao uspješno okrenuti u svoju korist. Zato je svojim gostima, koji su dolazili iz cijele Europe, uvijek nudio neponovljivu, prekrasnu, čistu i netaknutu prirodu, aktivan i zdrav odmor, opuštanje i uživanje u miru  pitomih slavonskih brežuljaka, a u kombinaciji s bogatom slavonskom gastro ponudom, dobrom kapljicom i brojnim sadržajima i manifestacijama. No ono što je Lipik uvijek činilo posebnijim od ostalih je njegova čuvena gostoljubivost koju posljednjih godina svjedoče upravo brojni 3×3 košarkaši iz cijeloga svijeta koji se godinama rado vraćaju u ovaj pitomi zapadno – slavonski grad.

Za razliku od ostalih razvijenih i bogatijih krajeva Hrvatske i ovog dijela Europe, Lipik i dalje sanira posljedice strahovitih razaranja koje je proživio i preživio tijekom Domovinskog rata u kojem je bio potpuno uništen, a  razaranja su bila ravna onima u Vukovaru. Godine 1999. u Lipiku je, kao jedan od prvih sportsko-društvenih događaja, organiziran streetball – turnir u uličnoj košarci.

 

Lipik zabava

 

Jedini u Hrvatskoj, prvi u bivšoj državi

Kvalitetu rada te posvećenost ideji organizatora koji od tada neprekidno 21 godinu u Lipiku organiziraju turnire 3×3 ulične košarke, FIBA 3×3 je nagradila 2016. godine i Lipiku dodijelila status challengera. Lipik je tako postao prvi grad u bivšoj državi s tim statusom i danas je jedini hrvatski 3×3 challengera, a od gradova u regiji status challengera imaju Ljubljana, Beograd i Novi Sad. A 3×3 challengeri su u ovoj grani sporta u rangu skijaške „Snježne kraljice“, teniskog ATP turnira u Umagu ili atletskog „Memorijala Hanžeković“ u Zagrebu. Povrda koliko je Lipik 3×3 challenger uistinu važan sportski i društveni događaj za cijelu Hrvatsku je i činjenica da su njegov potencijal prepoznali Hrvatska turistička zajednica i Središnji državni ured za sport koji su se partnerski uključili i financijski poduprli ovaj projekt.

Dodatna svjetska promocija Lipika omogućena je zahvaljujući vrlo atraktivnoj mreži kvalifikacijskih 3×3 Satelit turnira na kojima se ekipe natječu za pobjedu i plasman na 3×3 challenger. Tako su lani Satelit turniri za Lipik odigrani u Australiji (Melbourne), Rusiji (Moskva), Danskoj (Kopenhagen) i BiH (Sarajevo), a dva kvalifikacijska turnira odigrana su u Hrvatskoj (Zagreb i Varaždin). Ove godine FIBA 3×3 je odlučila da se Sateliti za Lipik 3×3 challenger igraju u Latviji (Riga), Bjelorusiji (Minsk) te čak 3 turnira u Hrvatskoj (Zagreb, Split i Zadar), zahvaljujući čemu su hrvatske 3×3 ekipe dobile nikad bolju priliku izboriti Lipik, a samim time i nastup na svjetskoj 3×3 sceni.

Važan promotivni i turistički segment Lipik 3×3 challengera je i činjenica da se već treću godinu, u sklopu challengera održava trodnevna međunarodna sudačka 3×3 akademija. Prema odluci FIBA 3×3, u Lipiku će od 12. do 15. lipnja sudjelovati 10 sutkinja i sudaca iz Portugala, Danske, Češke, Francuske, Slovačke i Grčke, te iskusne sutkinje i suci iz Rumunjske, Nizozemske i Srbije. Podsjećamo, protekle dvije godine u Lipiku je  službeno zvanje 3×3 suca steklo više od 20 kandidatkinja i kandidata iz Španjolske, Francuske, Italije, Rusije, Izraela, Ukrajine, Austrije, Mađarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske koji danas sude 3×3 natjecanja po cijelom svijetu.

 

Lipik challenger 2018.

 

Arenasport TV prijenos i FIBA 3×3 youtube live stream

Cijeli projekt Lipik 3×3 challengera je i medijski kvalitetno popraćen budući da treću godinu za redom završnicu uživo prenosi Arenasport TV s oko 2,5 milijuna registriranih priključaka u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Osim televizijskog prijenosa, cijeli event se uživo prati i putem live streaminga i to na FIBA 3×3 youtub kanalu koji ima više od 225.000 pretplatnika iz cijeloga svijeta. FIBA 3×3 Facebook profil na kojem se objavljuju najave i izvještaji vezani uz 3×3 sportske događaje, pa tako i Lipik 3×3 challenger, ima više od 1,5 milijun pratitelja.

Članovi Udruge Libox Lipik koji organiziraju Lipik 3×3 challenger dodatno promoviraju Lipik i Hrvatsku obzirom da su lani u Barceloni od strane FIBA 3×3 promovirani u licencirane supervizore na raznim svjetskim 3×3 eventima. Tako će Lipičani ove godine za FIBA 3×3 supervizirati Azijski kup u Kini (ChangSha), 3×3 Europa Cup kvalifikacije u Ukrajini (Kijev) i Latviji (Riga), te U18 Europa Cup kvalifikacije u Italiji (Rieti) i Mađarskoj (Szolnok).

 

Nagradne igre, animacija, zabava, veliki party!

Osim vrhunskog sportskog natjecanja na kojem ćemo 14. i 15. 6. uživo u Lipiku imati prilike vidjeti igrače od kojih će neki sljedećeg ljeta nastupiti na Olimpijskim igrama, Lipik 3x3challenger je poseban društveni događaj s mnoštvom sadržaja. Za djecu i mlade će biti organizirana pokazna škola 3×3 košarke, a posjetitelje koji dolaze iz cijele Hrvatske i šire očekuju brojni zabavni sadržaji. Uz prateći program, zanimljivu i atraktivnu animaciju bit će tu bogatih i vrijednih nagradnih igara kao i bogata ugostiteljska i gastronomska ponuda te neizostavni „Back to the future 3×3 party“ u kultnom prostoru nekadašnje robne kuće“Budućnost“ u Lipiku.

Na kraju treba napomenuti da se cijeli ova sportska manifestacija održava na košarkaškom igralištu Doma za djecu bez roditelja i odgovarajuće roditeljske skrbi, a djeca i štićenici ovog doma svake godine kroz volontiranje i razne druge načine sudjeluju u ovom projektu, što doprinosi njihovoj socijalizaciji u lokalnoj zajednici.

 

banner_2019_quirinus_2

 

Lipik 3×3 challenger – SVE JE MOGUĆE!

Priča o Lipik 3×3 challengeru je priča o vjerovanju u vlastite snove, s porukom kako je uistinu sve moguće i kako volja, trud i upornost mogu pobjediti svaku prepreku.

Ovaj događaj vrlo je važan za naš grad i cijeli ovaj kraj, ponajprije zbog promocije Lipika kao kontinentalne turističke destinacije, ali i svjetske promocije turističkih vrijednosti, ljepota i potencijala Hrvatske. Njegovim organiziranjem stvaramo pozitivno ozračje, promičemo izvrsnost te živimo svoje snove – živimo u Lipiku punom života, u Hrvatskoj punoj života!


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.