Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

“Kristina Ikić Baniček Sisak vodi u dužničko ropstvo – od danas Grad Sisak zadužila za dodatnih 10 milijuna kuna!”

Priopćenje kluba vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a u Gradskom vijeću Grada Siska prenosimo u cijelosti:

“Sve je manje zanimanje javnosti za sjednice Gradskog vijeća Grada Siska, pored svakodnevnih problema Siščani možda pretpostavljaju da se tamo ne donosi ništa značajno ni bitno što bi se njih osobno ticalo. Tako je i danas ispod radara trebala proći vijest da se Grad Sisak ponovo, po treći put u mandatu SDP-a kreditno zadužuje.

Danas je vještom manipulacijom sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, uz ruke vijećnika SDP-a i koalicijskih partnera te MOST-ove predsjednice Gradskog vijeća Ivane Krčelić i vijećnika Predraga Sekulića, donesena Odluka o novom zaduživanju Grada Siska od 10 milijuna kuna!

Gradonačelnica je i 22. svibnja 2015. godine kreditno zadužila Grad Sisak u iznosu od 50 milijuna kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Otplatu tog kredita nariktala je 2022. godine pod pretpostavkom da će izgubiti izbore pa da ih vraća netko drugi. Drugi kredit podignula je kod OTP banke u iznosu od 25 milijuna kuna.

Samo u posljednjih 6 mjeseci čak dva puta pokušavala je vješto izmanipulirati Siščane i doći do novca u iznosu od 10 milijuna kuna. Prvi put protuzakonito, pokušavajući proširiti si ovlasti da može sama donijeti Odluku o zaduživanju na iznos do 10 milijuna kuna, u čemu je imala punu podršku vijećnika SDP-a i koalicijskih partnera, te MOST-ove predsjednice Gradskog vijeća Ivane Krčelić i vijećnika Predraga Sekulića. Ministarstvo uprave proglasilo je Odluku nezakonitom i obustavilo ju od primjene.

Danas su joj ti isti vijećnici ponovo omogućili da nakon što je podignula 75 milijuna kuna kredita, može dignuti i treći kredit.

Takozvana samoprozvana velika stručnjakinja za EU fondove koja je uspjela čak i sisačku tvrtku koja se bavila EU projektima ugasiti, sa samoprozvanim stručnjakom za PR, hitro je odmah po završetku sjednice gradskog vijeća nespretno pokušala dovesti javnost u zabludu iznoseći neistinu da je Klub HDZ-a, HSLS-a i HKS-a protiv besplatnih udžbenika, parkirališta, projekata. Jeftini populizam i već viđene floskule, sve kako bi se brzopleto prikrila stvarna situacija.

Gospodo iz redova SDP-a, MOST-a i ostalih prikrpaka, da nema HDZ-ove Vlade niti bi bilo besplatnih udžbenika jer to je ODLUKA VLADE RH, niti bi bilo novaca za izgradnju reciklažnog dvorišta, niti projekta Holandske kuće koji je trebao biti gotov još 1.09.2018. ali ni za to niste bili sposobni. Projekt je nastavljen isključivo zahvaljujući SAFU i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Jedino za što ste sposobni je tuđi novac, da, Gradski novac nije VAŠ novac, već tuđi novac trošiti izvan stvarne realizacije proračuna i onda dizati kredite i krpati nedostatke. Kršenje zakona, nesavjesno upravljanje poslovima doveli su u pitanje sufinanciranje projekata koji se putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te SAFU-a plaćaju iz fondova EU.

04.06.2019. održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, gdje se gradonačelnica hvalila kako je stanje gradske blagajne u plusu, kako imaju puno novaca za realizaciju projekata.

14.06.2019. u obrazloženju Odluke o kreditnom zaduženju, gradonačelnica priznaje kako Grad Sisak nema novaca ni za izgradnju prilazne ceste CRS Zvonimirova, za realizaciju projekta Centar kreativnih industrija–kreativni inkubator Sisak koji je trebao početi s realizacijom i pitanje je kakvi novčani penali čekaju Grad Sisak radi kašnjenja i hoće li uopće biti završen.

Novaca nema ni za projektnu dokumentaciju za „Interpretacijski centar Segestika – Siscia“, kao ni za rekonstrukciju atletske staze na Gradskom stadionu, a stoji i projekt Kuće Striegl. U Gradskoj blagajni nema čak ni 425 tisuća kuna za projekt WiFi4EU – internet za građane.

Gotovo svi projekti koje je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček navela da će platiti kreditnim zaduženjem već su bili planirani u Proračunu Grada Siska, stoga se postavlja pitanje, gdje su nestali novci?

Suludo je za očekivati da bi nakon 75 mlijuna kuna kredita, mi vijećnici oporbe podržali gradonačelnicu danas u još jednom zaduživanju. Niti se radi o besplatnim udžbenicima niti wifi-u ili dječjim igralištima.  Jeftini populizam u režiji Kristine Ikić Baniček prolazi jedino kod povlaštenih članova SDP-a, MOST-a i ostalih prikrpaka koji zajedno s članovima svojih obitelji sjede upravnim vijećima i nadzornim odborima i za to su masno plaćeni. Njih ni ne zanima kakvi se to akti stvarno donose na sjednicama Gradskog vijeća već ih zanima stanje njihovog računa na kraju mjeseca.

Dame i gospodo “vijećnice i vijećnici klimavci” razmišljate li od kuda će se isplaćivati plaće zaposlenima u gradskom sustavu, koliko će morati poskupjeti komunalne usluge koje koristimo svi mi Siščani? U dva mandata Ikić Baniček (SDP) Sisak je postao rekorder u dizanju milijunskih kredita. Tko će snositi posljedice?

 

KLUB VIJEĆNIKA HDZ, HSLS, HKS”


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.