Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Hoće li MOST prekinuti suradnju sa SDP-om u sisačkom Gradskom vijeću?

Priopćenje MOST-a nezavisnih lista Sisak

MOST NL Sisak ooglasio se priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti:

“Poštovani, temeljem brojnih upita novinara i medija o mogućem nastavku/prekidu projektne suradnje u Gradskom vijeću Grada Siska, Most NL Sisak donosi slijedeće priopćenje.

Pojedine odredbe Sporazuma o projektnoj suradnji u Gradskom vijeću Grada Siska potpisanom s gradonačelnicom i koalicijom stranaka SDP, Laburisti i HSS braće Radić, nisu se provodile u skladu s potpisanim, a navodmo ih redom:

Stručnost i profesionalnost – nakon prvotnog raspisivanja natječaja za direktore i ravnatelje trgovačkih društava i ustanova, vratilo se ustaljenom obrascu njihova izbora (bez kriterija i/ili bez natječaja)

Racionalizacija u sustavu gradskih trgovačkih društava – iako je navodno postupak u tijeku, nismo upoznati s njegovim sadržajem I rokom izvršenja

Racionalizacija u sustavu gradskih ustanova – NIŠTA

Uspostava tima za potporu gospodarstvenicima u okviru upravnog odjela za gospodarstvo i komunalnu djelatnost – nije pokrenuto, a ne surađuje se ni s postoječim poduzetničkim i obrtničkim asocijacijama i udruženjima5. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i ulaganja u komunalnu infrastrukturu u gospodarskoj zoni Sisak – Jug – možda Grad i nije sam kriv, ali bolja komunikacija s MZOE se dala uspostaviti

Kapitalni infrastrukturni projekti – oko kojih se trebao uspostaviti konsenzus sa strankama u GV-u nije moguć jer Gradonačelnica ne želi razgovarati sa oporbenim strankama u GV-u koje su dio vladajuće strukture na državnoj razini i kojemogusudjelovati I poticati rješavnje važnihprojekata za grad (gradnja Odranskog mosta, dovršetak autoceste ili brze ceste Lekenik – Sisak, gradnja mosta preko Kupe, rješavanje pitanja električne energije u komunalnoj zoni Jug).

Također, zbog stalnog izazivanja sukoba i nekomuniciranja s osobama i institucijama kojima su na čelu građani (ljudi) drugačijeg stranačkog ili “nekog drugog” opredjeljenja ili mišljenja, ne možemo nastaviti pružati podršku provođenju takve politike u Gradu.
Kako bi se suradnja mogla nastaviti, oko otvorenih pitanja za dobrobit Grada i njegovih građana, potrebno je u kratkom roku izvršiti slijedeće:

Pitanje zbrinjavanje opasnog i neopasnog otpada na području Grada – Rijekatank i Remondis Medison s njihovim projektima trajno udaljiti iz Grada Siska, a temeljem jednoglasno usvojenog zaključka Gradskog vijeća GV-a

ŠRC – bivši ravnatelj g. Stipkov –ne želimo da bude ni zaposlenik ŠRC-a ni Grada, obzirom na razloge njegove smjene, a posebice ne v.d. ravnatelja

Matica Hrvatska – poništiti Odluku o iseljavaju iz prostora ili osigurati adekvatan zamjenski prostor

Djeca na led Odmah – naći kompromis kako bi djeca mogla trenirati i natjecati se.
Sisak je Europski grad sporta, pa nikako ne može postati Europski grad slučaj u sportu. Zašto smo gradili Ledenu dvoranu ako će građani koristiti led po ostatku Hrvatske?

S obrtnicima na području grada i njihovim Udruženjem odmah uspostaviti komunikaciju i suradnju.

Uspostaviti Ured za poduzetnike u Gradu

Hitno nastaviti s procesom kolektivnog pregovaranja, u duhu tolerancije i želje za postizanjem dogovora, do donošenja općeprihvatljivih kolektivnih ugovora s djelatnicima u gradskim tvrtkama, ustanovama i institucijama

MOST NL Sisak nikada u Gradu Sisku nije obnašao izvršnu vlast, već je vladajuću koaliciju podržao na temelju iskazane volje građana, birača na prethodnim  lokalnim izborima. U tom smislu smo i u Gradskom vijeću, nadzornim odborima i upravnim vijećima u kojima smo imali po jednog predstavnika, pokušavali biti korektiv i prvenstveno voditi računa o željama i interesima svih naših sugrađana bez obzira na njihovo političko ili svjetonazorsko uvjerenje. U tom će smislu MOST NL Sisak svoje djelovanje nastaviti i dalje.

I na koncu, suradnju u Gradskom vijeću, rad na projektima i u interesu građana koji su nas izabrali i povjerili nam mandate, u ovakvom ozračju mržnje, netrpeljivosti i nepovjerenja, stalnih podmetanja i zakulisnih igara, smatramo iznimno teškom i neproduktivnom pa sa sumnjom postavljamo pitanje može li rezultirati kvalitetnim rješenjima i uspjehom.”


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.