Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Održana Županijska smotra dječjeg folklora

U revijalnom tonu predstavili se i tamburaši!

U revijalnom tonu predstavili se i tamburaši!

Nakon predselekcijskih smotri koje su održane u Kutini 6. travnja, te u Sunji 7. travnja, selektorica Irena Miholić odabrala je jedanaest najuspješnijih dječjih skupina u Sisačko – moslavačkoj županiji.

Najbolji mladi čuvari folklorne tradicije, tako su 27. travnja na Županijskoj smotri u velikoj dvorani Doma kulture, POU Kutina, predstavili svoj kraj kroz igru, pjesmu i ples. Uz Županijsku smotru dječjeg folklora, koja je bila natjecateljskog karaktera, u revijalnom je tonu održana i Županijska smotra tamburaških sastava i zborova.

 

FB_IMG_1556394307531

 

Smotre su održane u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine, te pod pokroviteljstvom Zajednice udruga u kulturi SMŽ i Grada Kutine, a otvorio ih je zamjenik gradonačelnika Grada Kutine Damir Markuš.

 

 

Da je prenošenje tradicije na stabilnim nogama potvrdila je u ime organizatora tajnica Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine Jasminka Molnar:

 

 

Selektorice Irena Miholić, Iva Niemčić i Katica Mrgić imale su poprilično težak posao, jer djeca su bila dobro uvježbana i usklađena.

Kako u posljednje dvije godine od kada djeluje Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, većina društava su članice Hrvatskoga sabora kulture i po propozicijama ove ustanove održavaju se predselekcijske, potom županijske i u konačnici državne smotre kulturno-umjetničkog stvaralaštva, selektorice su morale izabrati zapravo najbolje od najboljih.Tako su odlučile da će na Dječjem festivala folklora u Kutini nastupiti KUD “Moslavina”, na “Vinkovačkim jesenima” KUD “Ivančice” – najmlađa skupina, na “Đakovačkim vezovima” KUD “Moslavec” – starija skupina, dok će na “Brodsko kolo” otputovati KUD “Banova Jaruga”.

 

IMG_20190427_162328

 

Što je presudilo u odabiru najboljih, te što se još možda može malo bolje uvježbati istaknula je dr. Irena Miholić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, selektorica koja je pratila i predsmotre dječjeg folklora.

 

 

Smotre su zaključene  okruglim stolom na kojem su sudjelovali predstavnici društava i selektorice.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.