Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj glasovao o 7 tisuća amandmana podnesenih na reformu ZPP-a

Usvojeni amandmani zastupnice Petir kojima štiti interese hrvatskih poljoprivrednika

Usvojeni amandmani zastupnice Petir kojima štiti interese hrvatskih poljoprivrednika

Nakon gotovo 10 mjeseci rada na zakonodavnom paketu vezanom uz reformu Zajedničke poljoprivredne politike, s 27 glasova „za“, 17 glasova „protiv“ i jednim suzdržanim glasom usvojeno je stajalište Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta o prijedlogu Uredbe o strateškim planovima u okviru ZPP-a.

„Danas i jučer smo glasovali na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta o gotovo 7 tisuća amandmana koje smo podnijeli na Uredbe iz paketa reforme Zajedničke poljoprivredne politike i drago mi je da su usvojeni moji amandmani kojima štitim interese Hrvatske i hrvatskih poljoprivrednika“, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Glavni elementi usvojenog stajališta Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj izvjestiteljice Esther Heranz iz redova Europske pučke stranke odnose se na odgađanje primjene sustava nacionalnih strateških planova u okviru ZPP-a iza 2020. godine, usmjeravanje najmanje 20% izravnih plaćanja te najmanje 30% proračuna za ruralni razvoj za ekološke aktivnosti, ograničavanje izravnih plaćanja na 100.000 EUR, usmjeravajući min 5% izravnih plaćanja malim i srednjim gospodarstvima. Također, usvojenim se stajalištem traži daljnja potpora malim, mladima, novim poljoprivrednicima i ženama u ruralnim područjima.

Na temelju amandmana zastupnice Petir, Europski parlament je podržao stajalište kojim se Hrvatskoj omogućava zadržavanje prava iz Ugovora o pristupanju Uniji tijekom 2021. i 2022. godine unatoč najavi da će proračun za poljoprivredu zbog Brexita biti smanjen. „Amandmanima sam osigurala da se iznos predviđen za izravna plaćanja tj. potpore hrvatskim poljoprivrednicima ne smanjuje i da se zadrži i iznos potreban za razminiranje u okviru tzv. minske omotnice“, rekla je Petir.

 

Petir EPP

 

Prihvaćen je amandman zastupnice Petir kojim će Hrvatska moći dodijeliti posebne potpore poljoprivrednicima koji proizvode u područjima stradalim ratom, kao i u područjima s prirodnim i ostalim ograničenjima. Nakon dugotrajnog lobiranja i teških pregovora, Hrvatska je dobila i iznimku za veću fleksibilnost u prijenosu financijskih sredstava između prvog i dugog stupa. Naime, Hrvatska uz Poljsku, Mađarsku i Slovačku ima značajan dio omotnice namijenjen ruralnom razvoju, čak 46%, dok većina drugih država članica ima ispod 25%. Petir pojašnjava da će se osiguranom fleksibilnošću moći prenositi sredstva iz II stupa u I stup ZPP-a što će dodatno pomoći hrvatskim poljoprivrednicima kako bi dobili izravna plaćanja za svoju proizvodnju.

Usvojen je i prijedlog zastupnice Petir za bolje razlikovanje i usmjeravanje potpora za mlade i nove poljoprivrednike gdje ona vidi prostor za pomoć samozapošljavanju hrvatskih branitelja kao i drugih potencijalnih novih poljoprivrednika u dobi iznad 40 godina starosti.

„Izdvajanja za mlade poljoprivrednike iznosit će najmanje 2% omotnice ZPP-a, premda sam se ja zalagala da to bude najmanje 4% jer smatram da mlade treba podržati kako bi postigli generacijsku obnovu. No, svaki mladi poljoprivrednik moći će za pokretanje svog poljoprivrednog gospodarstva umjesto dosadašnjih 50 tisuća EUR-a dobiti 100 tisuća EUR-a“, rekla je Petir.

U popis intervencija za koje države mogu dodijeliti potpore u okviru ruralnog razvoja dodana je zalaganjem zastupnice Petir i intervencija za žene ruralnim područjima. Naime, Petir je, unatoč tome što Komisija u svom prijedlogu nije dala tu mogućnost, putem mišljenja koje je izradila u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova te amandmana koje je podnijela u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj osigurala podršku kolega zastupnika da se uvedu intervencije za žene u ruralnom prostoru kojim države članice mogu dio potpora namijeniti poboljšanju njihovog života. U provedbi te intervencije države članice bi trebale biti u mogućnosti donositi konkretne mjere usmjerene na promicanje veće uključenosti žena u gospodarstvo ruralnog područja.

„Nadam se da će upravo ovo usvojeno izvješće Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj biti prihvaćeno i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta jer predstavlja dobru startnu poziciju za Hrvatsku i naše poljoprivrednike u daljnjim pregovorima Parlamenta s Vijećem i Komisijom,“ zaključila je Petir.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.