Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Metalci su opet IN

Dani otvorenih vrata metaloprerađivača

Dani otvorenih vrata metaloprerađivača

HGK-Županijska komora Sisak treću je godinu zaredom organizirala Dane otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije (SMŽ) za stotinjak osnovnoškolaca u tvrtkama Alas-Info, Brodocentar, Lipovac-metal i Applied Ceramics. Učenici završnih razreda sisačkih i petrinjskih osnovnih škola posjetili su od 2. do 4. travnja 2019. godine tvrtke Alas-Info d.o.o. u Donjem Vukojevcu te Brodocentar d.o.o., Lipovac-metal d.o.o. i Applied Ceramics d.o.o. u Sisku. Tom su prilikom poduzetnici učenicima predstavili alate i strojeve kojima svakodnevno rukuju u metaloprerađivačkoj industriji.

cof

U Brodocentru su imali priliku vidjeti kako se grade brodovi u jedinom riječnom brodogradilištu u Hrvatskoj, naučiti o plovnosti rijeka i kosom navozu, jedinstvenom u ovom dijelu Europe. U Brodocentru su istaknuli kako imaju najveću potrebu za bravarima, strojobravarima i variocima.

rhdr

Sasvim drukčiju proizvodnju, imali su prilike vidjeti u Applied Ceramicsu, koji zapošljava kadrove tehničke struke, uglavnom metaloprerađivačke. U Applied Ceramicsu se izrađuju komponente za mikročipove, a u proizvodnji je prisutno dosta manuelnog rada na tokarskim i bravarskim strojevima te rada na CNC strojevima, što zahtjeva visok stupanj poznavanja robotike i programiranja. Iako je konačan proizvod, koji Applied Ceramics plasira na tržište, djeci dosta nejasan, zanimljiva im je bila činjenica da se te komponente nalaze u modernim uređajima koje i sami koriste (mobiteli, računala, satovi i slično).

dav

Tvrtke Alas-Info i Lipovac-metal bave se strojnom obradom te kod njih posao mogu potražiti bravari, strojobravari, CNC operateri. Obadvije tvrtke su gotovo 100%-ni izvoznici, a glavno tržište im je Njemačka. Ističu kako to dovoljno govori o kvaliteti strojne obrade koju postižu kao i o cjelokupnom njihovu poslovanju u kojemu nema mjesta improvizaciji ili lošoj izvedbi jer bi njemačko tržište to brzo prepoznalo. Učenici su kod njih vidjeli kako se vari, piše laserom po metalu, kako se crtaju nacrti te programiraju strojevi.

cof

Tvrtke koje su sudjelovale u Danima otvorenih vrata, pozvale su učenike i učitelje da im se slobodno obrate te da će u slučaju interesa uvijek biti otvoreni za njihov ponovni posjet. Naglasili su kako su im kadrovi potrebni te su spremni ulagati u stvaranje istih.

Učenici i predstavnici škola bili su zadovoljni viđenim, smatraju to važnim i zanimljivim iskustvom te vjeruju da će učenici nakon viđenog imati pozitivnije stajalište prema industriji i strukovnim zanimanjima nužnima u metaloprerađivačkoj industriji. Ako se netko od njih odluči za rad u nekoj od metaloprerađivačkih tvrtki, moći će se obratiti poslodavcima koje su imali prilike upoznati ili Županijskoj komori Sisak.

Dani otvorenih vrata u sklopu projekta Metalci su (opet) IN postaju tradicionalno godišnje događanje prije upisa djece u srednje škole u namjeri da motiviraju mlade ljude za odabir strukovnih i tehničkih zanimanja kako bi se što lakše i brže uključili na tržište rada. Ovim se putem želi predstaviti i potencijalne poslodavce koji će usmjeravati mlade. To je samo jedna od aktivnosti projekta Metalci su (opet) IN, koji je pokrenula Strukovna grupacija metaloprerađivača ŽK Sisak radi promicanja metaloprerađivača i metaloprerađivačkih zanimanja.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.