Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Nagradu Šampion kvalitete pakovina maslinovog ulja dobio OPG Matijašić iz Poreča

Petir primila priznanje za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva

Petir primila priznanje za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva

U Neumu (BiH) je od 21. do 24. ožujka 2019. održana 21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019. Organizator ove manifestacije je Zadružni savez Dalmacije, a pokroviteljica je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Ocijenjena je kvaliteta 332 uzorka maslinova ulja, od čega je čak  136 uzoraka  u kategoriji zlatnih ulja, a nagradu „Šampion kvalitete pakovina maslinovog ulja“ ove je godine dobio OPG Matijašić iz Poreča kojeg će zastupnica Petir nagraditi putovanjem u Europski parlament u Strasbourg gdje će imati mogućnost predstaviti svoja ulja i susresti se s donositeljima odluka u trenutku kada EU raspravlja o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Vlasnik OPG-a Matijašić, g. Zlatko Matijašić uzgaja 600 stabala maslina na 2 ha zemlje, a godišnje proizvede cca. 500 litara maslinovog ulja te je trenutno u procesu prelaska na ekološku proizvodnju.

Zadružni savez Dalmacije dodijelio je na Noćnjaku zastupnici Marijani Petir Priznanje „Marko Vrsalović“ za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede, posebno maslinarstva i uljarstva.

„Do sada sam primila brojne nagrade, a ovoga tjedna primila sam i europskog Oscara za svoj rad na unaprjeđenju poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva, međutim znamo da je najteže dobiti priznanje u vlastitoj Domovini, stoga mi je ovo priznanje posebno drago!“, kazala je Petir zahvalivši proizvođačima što promiču hrvatsku poljoprivredu i čuvaju hrvatski prostor.

 

Petir EPP

 

Petir je proizvođače maslinovog ulja obavijestila i kako je, sukladno njihovim pritužbama, od Europske komisije zatražila istraživanje kvalitete ulja u svim državama članicama EU kako bi se otkrilo patvoreno ulje koje je nelojalna konkurencija našim proizvođačima i uklonilo ga se s tržišta.

„Prema istraživanjima, Hrvati koriste u prosjeku svega 2 litre maslinovog ulja godišnje, za razliku od Grka koji u prosjeku koriste 20 litara godišnje po glavi stanovnika ili pak Španjolaca i Talijana koji koriste 11 litara. Moramo više promovirati naša maslinova ulja koja imaju visoku kvalitetu, a potvrda toga su i nagrade i priznanja koja za naša ulja stižu iz cijelog svijeta“, istaknula je eurozastupnica Petir.

Marijana Petir odlično surađuje sa Zadružnim savezom Dalmacije te je vina, ulja i druge proizvode njihovih članova već predstavljala u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a svi koji su ih kušali su bili oduševljeni te nema sumnje da će tako biti i s uljem OPG-a Matijašić.

Podsjećamo, u sklopu ove manifestacije je u Splitu 4. ožujka 2019. održan Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu na kojem je zastupnica Petir maslinarima predstavila nacrt nove Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2021. – 2027. na koji je uložila čak stotinu amandmana s ciljem osiguranja bolje pozicije hrvatskim poljoprivrednicima u mogućnostima korištenja sredstava iz EU proračuna.

 

LRG_DSC06432

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.