Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Udruga vinogradara i voćara “Škrlet” proslavila Vincekovo

Započela Vinogradarska godina!

Započela Vinogradarska godina!

Blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i njihovih vinograda u organizaciji Udruge vinogradara i voćara “Škrlet” iz Popovače tradicionalno je jučer obilježen u Vinariji Belajec na Gaborčini.

 

1

 

Domaćin, Bruno Belajec,  vinogradar je nešto više od 10 godina. Na površini koja je nešto malo veća od pola hektara ima zasađeno oko 2400 panjeva. Najviše ima zastupljenu autohtonu  moslavačku sortu škrlet, a uzgaja i chardonnay te žuti mukat.

 

 

Dodavši kako je iznimno ponosan i drago mu je da se ove godine Vincekovo obilježava kod njega s obzirom da je puno truda uložio, posebice u poslijednje dvije godine.

Predsjednik Udruge „Škrlet“ Igor Kovačević istaknuo je kako se i ovogodišnje Vincekovo održava uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Grada Popovače, dodavši kako je sveti Vinko jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti.

 

 

Kovačević je ponosno istaknuo i kako u popovačkom kraju sve više ljudi uzima zapuštene vinograde i polako ih obrađuju.” Nije to galopirajući korak, ali malo po malo nadam se da ćemo doći do onog stadija kakav je bio prije dvadesetak godina.“

 

3

 

Redovita gošća na obilježavanju Vincekova u svojoj rodnoj Moslavini je i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Zastupnica Petir pohvalila je moslavačke vinogradare i vinare jer su u posljednjih nekoliko godina napravili značajan pomak u proizvodnji vina, u podrumarstvu i kvaliteti, a to je i samo tržište prepoznalo. Ono što ju brine je slabo korištenje Vinske omotnice.

 

 

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković zahvalio je Udruzi “Škrlet” na organizaciji ove manifestacije i podsjetio da je Popovača uvijek uz svoje vinare i vinogradare.

 

 

Obredu Vincekova prisustvovao je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem. „Radostan sam kod dođem i vidim naše vinogradare, voćare, podrumare koji su zadovoljni. A imaju razloga biti zadovoljni, jer je prošla godina bila jedna od boljih što se tiče vremenskih uvjeta, ali i što se tiče kvalitete grožđa i količine vina.” – rekao je župan Žinić

 

 

 

7

 

Brojne okupljene vinogradare i vinare te njihove vinograde blagoslovio je župnik župe sv. Alojzija Gonzage vlč. Mato Draganović.

 

6

5

 

Prema posebnoj ceremoniji koju je vodio meštar  – Vlado Dutković uz pomoćnika Nenada Zohara, u pratnji tamburaša zazvana je rodna godina, a kako nalaže narodni običaj, pri prvom orezivanju loza se okitila finim, domaćim kobasicama i slasnim špekom, koje znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom, te zalijevala dobrim vinom.

Nakon ceremonije okupljeni su se nastavili družiti uz domaće specijalitete, vinsku kapljicu i tamburaše.

 

4

2

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.