Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Održano 10. hodočašće u Gvozdansko

Održana promocija drugog izdanja knjige Damira Borovčaka o Gvozdanskom

Održana promocija drugog izdanja knjige Damira Borovčaka o Gvozdanskom

Uz više od tisuću hodočasnika iz cijele Hrvatske u  nedjelju, 13. siječnja 2019. godine održano je 10. hodočašće hrvatskih branitelja i domoljuba u Gvozdansko.

Hodočašće u ovo pounjsko mjesto održava se tradicionalno, već desetu godinu,u spomen na hrabrost 300 branitelja koji su u nekoliko mjeseci opsade, od listopada 1577. do siječnja 1578. godine, uspješno odolijevali osmanlijskim napadima.

 

6

 

Svečanost je započela misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom. Misu u sklopu 10. hodočasničkog spomen-pohoda predvodio je biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak u koncelebraciji s domaćim biskupom Vladom Košićem.

 

3

 

Nakon mise uslijedio je  mimohod „Hrvatski ponos“, te je održana promocija knjige autora Damira Borovčaka:  „Gvozdansko, Hrvatsko vele junaštvo bez svjetskog uzora“.

Slavlju su nazočili i izaslanik predsjednice RH umirovljeni general Marinko Krešić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, članovi Hrvatskog generalskog zbora, kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 

2

 

U svom obraćanju župan Ivo Žinić podsjetio je na hrabrost i odlučnost kakvu su imali branitelji Gvozdanskog jer ova bitka je nezapamćena.

 

 

Naglasivši kako ćemo 15.siječnja također obilježiti veliki događaj, 27. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, poručio je župan kako ne smijemo dopustiti da Banovina, Pounje ili bilo koji kraj Hrvatske opusti, da pred prvom poteškoćom odustanemo i otputimo se izvan krvlju obranjene i stečene domovine.

 

5

 

“Vrijeme ponosa što je napravio kroz povijest hrvatski narod, vodeći se idealima slobodne hrvatske zemlje, ne smijemo dopustiti da se zaboravi” – poručio je prilikom obraćanja umirovljeni general Marinko Krešić, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

 

 

Kod spomen obilježja izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće.

 

17

 

Dodajmo kako je tragičnu sudbinu Gvozdansko doživjelo i u Drugom svjetskom ratu kada je na Božić 1941. godine od strane četnika ubijeno 55 civila. Povijest se ponovila i 1991. godine kada je u Domovinskom ratu ubijeno troje civila te je zapaljena katolička crkva.

 

8

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.