Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Preminuo Jakša Fiamengo

Nezaobilazna osoba dalmatinske šansonjerske i klapske scene

Nezaobilazna osoba dalmatinske šansonjerske i klapske scene

Napustio nas je jedan od zadnjih stupova dalmatinske poezije i skladane šansone, pjesnik, književnik, novinar i akademik Jakša Fiamengo, u 73. godini života.

Rođen je u Komiži 1946. godine, a živio je u Splitu gdje je do mirovine zaposlen u kulturnoj rubrici Slobodne Dalmacije.

Poeziju i druge tekstove objavluje u časpisima od 1965. godine, a bio je urednik časopisa Vidik, urednik Biblioteke suvremenih pisca itd. U srpnju 1993. godine ovjenčan je maslinovim vijencem na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču, a među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo.

Objavio je petnaestak knjiga pjesama, a sudjelovao je i u stvaranju niza pjesničko-likovnih mapa.

Od kraja sedamdesetih godine njegova poezija počinje se uglazbljivati i Jakša Fiamengo postaje nezaobilazna osoba dalmatinske šansonjerske i klapske scene, posebno na festivalima u Splitu i Omišu, za što je dobio pedesetak nagrada.

Jakšine pjesme zauvijek će ostati dio dalmatinske duše, ponajviše ih je uglazbio Zdenko Runjić a izveo Oliver Dragojević, nabrojimo samo neke: Karoca, Ništa nova, Evo mene među moje, Rojena valo, Piva klapa ispo volta, Dubrovačka jesen, A vitar puše, Laku noć Luigi, laku noć Bepina, Sutra će te ponit, Nokturno, Anđele moj, Nadalina, Luce mala, Infiša san u te, Lastavica, Ostavljam te samu, U prolazu…

 

Izvor: slobodnadalmacija.hr  Foto: radiodalmacija.hr


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.