Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Europski parlament raspravljao o položaju migranata na granici s EU u BiH

Petir istaknula važnost zaustavljanja dotoka novca za radikalizaciju te vraćanja suživota, tolerancije i sigurnosti na području BiH

Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici u četvrtak, 13. prosinca raspravljao o položaju migranata na granici s Europskom unijom u Bosni i Hercegovini, a u raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Zastupnica Petir je zahvalila „hrvatskim policajcima na izuzetno zahtjevnom poslu koji obavljaju vrlo profesionalno štiteći vanjsku granicu Europske unije od ilegalnih prelazaka čime čuvaju sigurnost hrvatskih i europskih građana“. Petir je, također, istaknula kako je ove godine u BiH stiglo više od dvadeset i dvije tisuće izbjeglica, tražitelja azila i migranata, od čega je oko njih četiri tisuće zatražilo humanitarnu pomoć za čiji je smještaj EU izdvojila u 2018. godini 2 milijuna eura. Petir je podsjetila da je Europska unija od početka izbijanja migrantske krize od 2015. godine do danas za područje zapadnog Balkana koje je žarište migrantske rute izdvojila 31 milijun eura pomoći.

 

Petir EPP

 

Pored navedenog, Petir je apelirala da se pomogne vlastima BiH, ali i humanitarnim udrugama koje djeluju na terenu kako bi one mogle pružiti pomoć najpotrebnijima naglašavajući kako „opseg pomoći Unije treba proširiti tako da se pomogne administraciji Bosne i Hercegovine u što bržem rješavanju zahtjeva za azil, ali i što bržem povratku u matične države svih onih koji ne ispunjavaju uvjete za azil“.

Osvrnuvši se i na problem radikalizacije koja je, kako navode relevantna istraživanja, upravo u BiH u sve većem porastu, zastupnica Petir je zaključila da se „na području BiH uvijek živjelo u suživotu i toleranciji, a danas se promiču neke druge vrijednosti koje su prijetnja sigurnosti u cijeloj regiji, stoga dotok novca za radikalizaciju treba zaustaviti kao i samo širenje radikalizacije kako se ne bi dogodili tragični događaji kakvima smo svjedočili u Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji“.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.