Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

27. obljetnica od osnivanja Samostalne satnije Topusko

Dan UDVDR-a RH Ogranak Topusko

Dan UDVDR-a RH Ogranak Topusko

„Samostalna satnija Topusko nije prva postrojba u kojoj su bili njeni pripadnici u Domovinskom ratu“ , rekao je predsjednik UDVDR-RH Topusko Zlatko Abramović na obilježavanju 27 obljetnice od osnivanja Samostalne satnije Topusko, ustrojene 27.prosinca 1991. godine.

Mještani su, nakon okupacije Topsukog u jesen ’91. bili raseljeni po čitavoj Hrvatskoj, hrvatski branitelji iz Topuskog bili su raštrkani po različitim postrojbama. Trebalo je sve te ljude okupiti i potom oformiti ovu postrojbu.

Na ovaj dan se prisjećamo važnosti ove postrojbe, ali i odajemo počast i sjećamo se tih hrabrih ljudi, naročito onih koji su svoje živote utkali u slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Taj datum Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Topusko slavi i kao svoj dan upravo zbog toga što je najvećim dijelom članovi naše udruge bili pripadnici Samostalne satnije Topusko.

 

satnija_topusko00020

 

Svečanoj obilježbi nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

U Domovinskom ratu je poginulo sedam hrvatskih branitelja s područja Topuskog, 23 civilne žrtve su pronađene nakon operacija Oluja, a kroz satniju je inače prošlo između 350 i 400  pripadnika.

 

satnija_topusko00009

 

Počast poginulima odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.