Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

UNICEF izdvojio Udrugu osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kao primjer dobre prakse

„Primjena potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za najmlađu djecu”

„Primjena potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za najmlađu djecu"

Stručnom konferencijom „Primjena potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za najmlađu djecu”, koja je održana u Zagrebu obilježen je završetak programa “Izgradnja nacionalnih kapaciteta za primjenu potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za djecu od 0 do 8 godina s razvojnim odstupanjima/teškoćama” vrijednog više od 1,8 milijuna kuna koji je UNICEF pokrenuo s partnerima s ciljem da se uz pomoć moderne tehnologije djeci s teškoćama osigura pristup potpomognutoj komunikaciji.

 

46445970_2165500357111173_5368858864034775040_n (1)

 

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije bila je partner UNICEF-u zajedno s još devet zdravstvenih ustanova, 11 udruga te 11 obrazovnih ustanova i ustanova socijalne skrbi. U sklopu programa potpomognute komunikacije 6076 djece s teškoćama iz cijele Hrvatske dobilo je priliku koristiti različite oblike potpomognute komunikacije. Ovaj program stručnjacima je donio znanja, vještine i opremu potrebnu za suvremen i inovativan pristup u radu s djecom s komunikacijskim teškoćama.

Naša Udruga u programu završne konferencije, zajedno s još drugih pet partnera, odabrana je za predstavljanje sudjelovanja u programu kao primjer dobre prakse primjene potpomognute komunikacije u radu s djecom, a uz Aleksandru Milković koja je predstavila Udrugu i primila Potvrdu i zahvalnicu za sudjelovanje na projektu, završnoj konferenciji nazočile su polaznice edukacije u sklopu programa Jasmina Šakinović, Marta Križanić i Veronika Muža.

U Udruzi se asistivna tehnologija i potpomognuta komunikacija koristi u radnoj terapiji, te programu Male škole i pomoći u učenju. Pararelno uz ovaj projekt UOSI SMŽ su odobrena sredstva i Natječajem Ministarstva znanosti i obrazovanja te se nastavlja i u ovoj školskoj godini program Male škole i pomoći u učenju, a osim što je opremila svoje kabinete Udruga je isfinancirala kupnju ABC softvera, clevy tipkovnice i tableta za Prvu osnovnu školu u Petrinji, OŠ Braća Ribar u Sisku te Dječji vrtić Petrinjčica. U nastavku projekta koji upravo počinje i provodit će se do 31.kolovoza 2019. godine istu opremu dobit će Osnovna škola Mate Lovraka u Petrinji te Osnovne škole Galdovo i Glina. Također će se za potrebe terapijskog rada kupiti i nova oprema za Udrugu u vrijednosti 50.000,00 kn.

U Udruzi se već sada koristi big mack i little mack, quick talker i super talker, beamz, clevy tipkovnica s ABC maestrom, komunikacijska knjiga, pričajući raspored, interaktivni zid te aplikacije kao što su slovarica, glaskalica, ponašalica, prskalice, e-galerija….

Uvođenje asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije u radu s djecom s teškoćama u razvoju omogućilo im je život dostojan čovjeka, te su napokon dobili alat koji im omogućuje da njihova bliža i šira okolina, svijet, napokon čuje njihov glas, njihove misli, želje i potrebe.  Korištenjem asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije, korištenjem aplikacija i računalnih programa,djeca aktivnije sudjeluju u komunikaciji, lakše donose odluke, olakšan im je proces učenja te je omogućeno da njihovi potencijali dođu do punog izražaja i doprinesu što lakšoj integraciji djeteta u redoviti sustav obrazovanja i poboljšanje kvalitete svakodnevnog života u područjima samozbrinjavanja, produktivnosti i aktivnostima slobodnog vremena.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.