Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Sisku obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Dan državnosti Bosne i Hercegovine i ove je godine obilježen u Sisku. U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine SMŽ i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska program Dana državnosti održan je u dva dijela. Prvi dio programa obilježen je 25.11. svečanim prijemom u sisačkom restoranu Bokun, dok je u drugom dijelu programa 26.11. održana tribina i znanstveni skup. Kao kontinuirani dio programa održana je i izložba fotografija „Jesen u Kapadokiji“ autorice Andree Berković.

Sada već tradicionalnom svečanom prijemu u restoranu Bokun u Sisku nazočili su svi suradnici, partneri i prijatelji bošnjačkih asocijacija, a posebno nam je drago što se ovogodišnjem obilježavanju  pridružio nama uvijek dragi gost, član Savjeta za nacionalne manjine RH gospodin Bermin Meškić.

 

DD_5 DD_2

 

Cilj obilježavanja je prisjetiti se na 1943. godinu kada je na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu usvojena Rezolucija kojom su narodi BiH izrazili odlučnost da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih naroda. O povijesti samog događaja na svečanosti nas je prisjetio Sejad Sedić, predsjednik Vijeća  bošnjačke nacionalne manjine SMŽ. Potom su se prisutnima obratili Alem ef. Crnkić, glavni imam sisački, te Adis Keranović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska. Nakon prigodnog obraćanja, kratko izlaganje povodom samog događaja i povijesnog trenutka za sve Bošnjake imao je gospodin Bermin Meškić.

Za zabavni dio programa pobrinuli su se Mehmed Goražda, interpretator pjesme sevdalinke te ŽPZ „Sevde“ Bošnjačke nacionalne Zajednice Grada Siska i SMŽ uz orkestar „Odiseja“. Nakon tribine svi uzvanici nastavili su ugodno druženje uz prigodan domjenak.

 

DD_4 DD_3

 

Drugi dio programa održao se dan nakon svečanog prijema, 26.11.2018. godine. Obilježen je tribinom i znanstvenim skupom na temu „Jačanjem identiteta do ravnopravnosti“. U ovom dijelu programa vijećima se u organizaciji pridružila Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske, čiji je potpredsjednik Adis Keranović, ujedno i predsjednik sisačkog bošnjačkog Vijeća. S obzirom da se radi i o programu Zajednice na čijim je dosadašnjim tribinama diljem RH gostovao gospodin Bermin Meškić, ponovno nam se pridružio u Sisku gdje je kroz tematiku jačanja identiteta govorio o političkom djelovanju Bošnjaka u RH.

 

DD_7

 

Uvodno je kratko govorio Adis Keranović, osvrnuvši se na program rada Vijeća i Zajednice s gledišta jačanja identiteta i ravnopravnog života Bošnjaka sa većinskim stanovništvom RH. Bermin Meškić govorio je i o pravnim aspektima, ulozi bošnjačkih asocijacija, ulozi Savjeta za nacionalne manjine RH, te nizu drugih zanimljivih tema. Dokaz zanmljivosti tribine je velika posjećenost kao i rasprava koja se vodila nakon izlaganja.

Tribina je održana u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Vlado Gotovac“ u Sisku, Središnjoj knjižnici za nacionalnu manjinu Bošnjaka RH.

 

DD_8 DD_6

 

Ovdje također želimo napomenuti kako smo u sklopu ovog programa Dana državnosti BiH u Sisku, u Središnjoj knjižnici za nacionalnu manjinu Bošnjaka RH, organizirali i izložbu fotografija. Radi se o izložbi autorice Andree Berković na temu „Jesen u Kapadokiji“.

Andrea Berković je ljubiteljica putovanja, završila je studij turkologije, a poznavanje Turske joj je ljubav za fotografijom samo ojačala. Tursku, uz još koju zemlju, smatra svojim drugim domom, često joj se vraća, a njene ljepote bilježi fotorafijom. Inače više od deset godina radi kao turistički vodič i prevoditelj, a građane grada Siska obradovala je svojom izložbom fotografija koja je trajala od 14.11. do 27.11. kada je službeno zatvorena, nakon obilježavanja „Dana državnosti BiH“. Izložbu su građani dobro posjetili, a veliki posjet izložbi bio je i na sami dan tribine. Organizatori tribine bili su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska te Bošnjačka nacionalna zajednica Grada Siska i SMŽ.

 

DD_9

 

 

Adis Keranović, dr.med.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.