Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Katedralni zbor „Sv. Cecilija“ proslavio 90 godina neprekidnog djelovanja

Nakon mise održan je koncert učenika i profesora sisačke Glazbene škole Frana Lhotke

Nakon mise održan je koncert učenika i profesora sisačke Glazbene škole Frana Lhotke

Katedralni zbor „Sv. Cecilija“ proslavio je u četvrtak 22. studenoga, na blagdan svoje istoimene nebeske zaštitnice, 90 godina neprekidnog djelovanja. Tom prigodom svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i župnikom iz sisačkog naselja Galdovo fra Michaelom Pavićem.

 

_MG_5919

_MG_5878

 

Iako se u sisačkoj crkvi Uzvišenja sv. Križa pjevalo i prije 1928. godine, ta se godina smatra godinom početka rada župnog zbora, danas katedralnog, jer je te godine orguljašica, milosrdnica s. Alma Lesić zbor nazvala imenom svetice, zaštitnice glazbe i glazbenika. Sestra Alma je bila i orguljašica i voditeljica zbora, a uspješno ga je vodila od njegovog osnutka pa sve do 1973. godine kada je otišla u mirovinu. Značajniji zamah u svom radu zbor postiže krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, te 2009. godine kada nakon ponovne uspostave Sisačke biskupije zbor dobiva naziv i katedralni, a u proširenom sastavu za potrebe svečanih liturgijskih slavlja djeluje i kao Mješoviti biskupijski zbor. Današnji sastav zbora „Sveta Cecilija“ broji oko 25 članova, a djeluje pod vodstvom prof. Jelene Blašković i vlč. Roberta Jakice.

Na početku homilije biskup je čestitao zborašima te voditeljici i orguljašu ovu veliku obljetnicu kao i blagdan njihove zaštitnice. „Sigurno je u vaš rad uloženo mnogo truda, vježbe, napora i odricanja, ali i doživljeno mnogo radosti kada se služi zajednici i kada se vlastiti talent tako pripremi da može izvoditi lijepe crkvene skladbe koje obogaćuju liturgiju i uzdižu dušu Bogu. To je zapravo i cilj crkvene glazbe da nas u molitvi i susretu s otajstvom dovede Bogu. Tako je i sv. Cecilija, vaša zaštitnica, posvjedočila svojim životom i krvlju, koju je prolila za Isusa, te postala znak upravo tog posvećenja kako je moguće u tijelu i u našem zemaljskom životu služiti Bogu i njemu se približiti“, poručio je biskup.

Biskup je podsjetio i na riječi sv. Augustina koji je rekao kako čovjekov život treba biti pjesma Bogu. „Nemaju svi dara da lijepo pjevaju, ali svi mogu svojim životom istkati Bogu pjesmu ugodnu. Naš život treba biti svjedočanstvo da Bogu služimo, slavimo ga i molimo ga te da se njemu jedinom klanjamo. Tako su se kršćani od prvih dana, vremena sv. Cecilije pa do danas klanjali samo Bogu jedinom na nebu, što znači da se nikog drugog nisu priznavali bogom na zemlji. To je zapravo naša najveća sloboda, da je čovjek na ovom svijetu ravnopravan sa svim ljudima, a samo Bogu jedinome podložan. Neka i naš život bude pjesma, hvala i slava Bogu te neka naši postupci, misli i riječi, pa i suze, budu Bogu na čast“, zaključio je na kraju biskup.

 

_MG_5895

_MG_5945

 

Nakon mise održan je koncert učenika i profesora sisačke Glazbene škole Frana Lhotke koji su u sklopu proslave 70. godišnjice djelovanja škole izveli Vivaldijevu Gloriju. Uz Zbor glazbene škole pod ravnanjem prof. Jelena Blašković nastupili su solisti Iva Mihelić i Tihana Herceg Ivšić te na orguljama vlč. Robert Jakica.

 

_MG_5966

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.