Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

U Novskoj održan znanstveni simpozij o Luki Iliću Oriovčaninu

Utemeljitelj mnogih znanstvenih disciplina

Utemeljitelj mnogih znanstvenih disciplina

U organizaciji „Novljanskog akademskog društva“ , Grada Novske i Matice Hrvatske Novska, u Novskoj je  održan znanstveni simpozij o Luki Iliću Oriovčaninu.

O kulturološkim, sociološkim, religijskim učincima i djelovanju  Luke Ilića Oriovčanina, govorili su istaknuti povjesničari, profesori, akademici,  poznavatelji rada i života, jednog od prvaka hrvatskog narodnog preporoda, župnika, koji je ostavio svoj trag u Novskoj, Slavoniji i hrvatskoj kulturi.

 

SIMPOZIJ_LUKA_2

 

Luka Ilić Oriovčanin zaređen 1843. godine,  bio je kapelan u slavonskim župama, vojni svećenik u Italiji i Madžarskoj,  župnik u Mačkovcu i Novskoj,  od 1872. godine sve do smrti 1878. godine. Pokopan je na Gradskom groblju u Novskoj. Iza sebe je ostavio  vrijedna djela sa slavonskim narodnim pjesmama, običajima i vjerovanjima.

 

SIMPOZIJ_LUKA_3

 

Jedan do govornika, dr.sc. Jozo Marević, naglasio je, kako se Oriovčanin smatra utemeljiteljem hrvatske etnografije, te smatra kako se nedovoljno u javnosti zna o njemu  te da je svrha simpozija, „valorizirati djelo ovog veliko čovjeka“.

 

 

SIMPOZIJ_LUKA_4

 

O vrijednim povijesnim zapisima o Novskoj u predavanju „Novska i okolica u zapisima L.I. Oriovčanina“, govorio je prof. Franjo Horvat.

 

 

Kako je rekao mr.sc. Mijo Gašparović, kroz svoje predavanje pokušao je predstaviti „narodne slavonske običaje, Slavonsko selo sredinom 19. stoljeća“ kroz Oriovčaninove zapise.

 

SIMPOZIJ_LUKA_5

 

– Oriovčanin je utemeljio mnoge znanstvene discipline vezane za narod, numizmatiku, vezano uz jezikoslovlje, arheologiju.

 

 

Mr. sc Alojz Buljan, prof. svoje predavanje posvetio je zagonetačkom naslijeđu, narodnim zagonetkama i pitalicama koje je u svojim djelima zapisivao Oriovčanin.

 

 

Prof, dr. sc Stipe Botica, održao je prošle godine predavanja u prigodi 200 godina od rođenja Luke Ilića Oriovčanina, a na znanstvenom simpoziju govorio je o Oriovčaninovim djelima „Narodi slavonski običaji“ i „Slavonjske varoške pjesme“.

Desetak  tema o L.I. Oriovčanin, o kojim se govorilo  na znanstvenom simpoziju bit će objedinjeno u  u knjizi , a sve s ciljem da i znanstvena i šira javnost vrednujui prepoznaju djelo velikana hrvatske kulture.


 

 

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.