Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Glinena priča iznjedrila još jedan petrinjski suvenir

Gradonačelnik održao prijam za talentirane lončare

Gradonačelnik održao prijam za talentirane lončare

Dok je za neke glina tek obična zemlja, za druge je ona nepresušni izvor inspiracije i kreativnosti. Valentino Valent, petrinjski lončar, svoju je ljubav prema glini razvio učeći od Mateja Stanešića, posljednjeg iz stare generacije lončara, a danas tu ljubav i znanje nesebično prenosi  drugima.

 

IMG_20181025_100410

 

Kroz „Glinenu priču“, radionicu koju je u sklopu projekta „Revitalizacija lončarstva“ organizirala Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u partnerstvu s Udrugom GRAK, ljubav prema glini prenio je i Štefici Grubar.

Jedan od radova koji je Štefica u suradnji s Valentinom izradila – stucku s figurama u narodnim nošnjama, te podlozi sa stihovima pjesme „Vijala se bijela loza“, poklonila je gradonačelniku Grada Petrinje Darinku Dumboviću. Njemu se dar iznimno svidio, pa je predložio da to bude jedan od suvenira u poklon paketu petrinjske Zelene kuće.

 

IMG_20181025_100746

 

Tim povodom gradonačelnik Dumbović organizirao je prijam za Šteficu i Valentina.

 

 

 

Štefica Grubar priznaje kako ju je sve ovo malo iznenadilo, jer dar gradonačelniku nije bio službenog karaktera. Podsjetila je i kako je cijela priča zapravo krenula, te kako se zapravo pronašla u radu s glinom.

 

 

 

Učitelj Valentino Valent za svoje učenike ima samo riječi pohvale.

 

 

 

Na pitanje gradonačelnika Dumbovića, kako im on može pomoći, Valentino Valent je rekao kako očekuju  jednu potporu u daljnjem razvoju svega toga skupa. Dodavši kako planiraju urediti i prostor u kojem bi onda u sklopu projekata našli sredstva za glinu i gdje bi radili i s osobama s teškoćama u razvoju, osobama s PTSP-om, umirovljenicima, kako bi ih obučili radu s glinom, jer je mišljenja kako  je to jedna grana koju treba njegovati.

 

IMG_20181025_100440

IMG_20181025_100415

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.