Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Za projekt “Školuj se i uči” 1.478.687,28 kuna

Socijalno uključivanje djece i učenika Roma u odgojno-obrazovni sustav

Socijalno uključivanje djece i učenika Roma u odgojno-obrazovni sustav

Odlukom ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak, Gradu Kutini dodijeljeno je 1.478.687,28 kuna za financiranje socijalnog uključivanja djece i učenika Roma u odgojno-obrazovni sustav na području Grada Kutine pod nazivom „Školuj se i uči“.

Tim povodom u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za navedeni projekt, a Ugovor gradonačelniku Grada Kutine Zlatku Babiću uručili su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

 

IMG-3db09ed870ac0ca32d674c95b2796ed2-V

 

Odluka je donesena 24. kolovoza nakon provedenog natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova te postupka odabira projekata Programske, stručne i financijske potpore obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine.  Odabrano je 8 projekata u cijeloj Hrvatskoj ukupne vrijednosti 8,4 milijuna kuna, a uz kutinski financirat će se projekti iz Varaždinske županije, Slavonskog Broda, Đurđevca, Siska i Čakovca. Gradu Kutini partneri na projektu „Školuj se i uči“ bit će Razvojna agencija Mrav, OŠ Stjepana Kefelje, OŠ Vladimira Vidrića, OŠ Mate Lovraka, OŠ Zvonimira Franka, Dječji vrtić Kutina, Centar za socijalnu skrb, Udruga za humanitarnu pomoć Roma i Romsko nacionalno vijeće.

Na području Sisačko-moslavačke županije živi 1.463 Roma. Najveće lokalne zajednice žive na području Kutine njih 340, zatim u Sisku, Popovači, te Novskoj. Prema dostupnim podacima iz 2013./2014., koji se tiču obrazovanja na području SMŽ, osnovnu školu pohađalo je 484 Roma, a čak 40% Roma nema završenu osnovnu školu. U SMŽ, osnovnu školu u prosjeku pohađa 7500 učenika, od čega je oko 500 učenika Roma. Skoro svi učenici su integrirani u redovne razredne odjele. Iz istraživanja RECI+ vidljivo je da na nacionalnoj razini samo 20% sve romske djece (u dobi između 0 i 6 godina) pohađa bilo kakav predškolski odgoj ili program. Što se tiče predškolskog odgoja u SMŽ ( 2013/2014), 3 djece (dob 3-6) bilo je uključeno u redovni vrtićki program, a 33 (dobi od 6) u predškolski program. Na području Kutine 2017/2018 programe dječjeg vrtića pohađa 17 djece. Opći cilj projekta je doprinijeti kvalitetnijem uključivanju 17 djece pripadnika romske nacionalne manjine i 102 učenika od 1. do 4. razreda pripadnika romske nacionalne manjine u odgojno-obrazovni sustav na području Grada Kutine s ciljem poboljšanja njihovih obrazovnih postignuća i uspješnije socijalizacije. Ciljna skupina su: 1. 17 djece koja polaze organizirani oblik predškolskog odgoja; 2. 102 učenika pripadnika romske nacionalne manjine od 1. do 4. razreda. Učenici od 1 do 4. i djeca pripadnici romske nacionalne manjine, nastojat će se dodatno potaknuti na ulazak u projekt putem provođenja Info dana, informativne radionice za roditelje, podjelom poklon paketa i dr. EU sredstva je vrijedno uložiti u ovaj Projekt jer svako dijete ima pravo na školovanje, bez odgovarajućeg obrazovanja Romi ostaju uskraćeni u ostvarenju boljih životnih uvjeta.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.