Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U sklopu projekta razminiranja uništena veća količina mina

Kotar šuma najzagađenija minama u Hrvatskoj

Kotar šuma najzagađenija minama u Hrvatskoj

Veća količina mina pronađenih u Kotar šumi uništena je u sklopu projekta razminiranja. Naime, u samo 15 dana razminiranja na 1,7 četvornih kilometara pronađeno je i uništeno 605 mina. Jučer je uništeno njih 500. Pirotehničari procjenjuju kako će se do kraja razminiranja te površine pronaći još 500 mina.

 

IMG_0122KOTAR

 

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan je na mjestu uništavanja rekao kakva su trenutno očekivanja kad je u pitanju dovršetak razminiranja cjelokupnog hrvatskog teritorija:

 

 

Sisačko-moslavačka županija je jedno od područja s najvećim brojem minskih incidenata i nesreća. Od 1996. do 2016.godine, kada je projekt prijavljen za financiranje sredstvima darovnice na području Županije, zabilježeno je 114 minskih incidenata s 38 smrtnih slučajeva te 48 teških ozljeda.

 

mine 1

 

Nadzornik za kontrolu kvalitete iz Hrvatskog centra za razminiranje Tomislav Rovišćanec rekao je više o samom projektu razminiranja Kotar šume.

 

IMG_0112KOTAR

 

Na pitanje je li Kotar šuma najzagađenija minama u Hrvatskoj, Rovišćanec odgovara potvrdno:

 

 

Na području same Kotar šume je u 16 minskih incidenata smrtno stradalo 10, a teško ozlijeđeno 6 osoba. U protuminskoj zajednici Kotar šuma se naziva „šuma smrti“ zbog velikog broja stradalih civila i pirotehničara. Nosioc projekta je tvrtka Tornado. Njezin vlasnik Predrag Kušić je rekao više o radovima:

 

 

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima švicarske darovnice u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

 

20180907_131346KOTAR

 

Ukupni proračun projekta je 3,53 milijuna švicarskih franaka pri čemu je nacionalno sufinanciranje u vrijednosti 533 tisuće švicarskih franaka. Vrijednost komponente razminiranja je 2,8 milijuna švicarskih franaka od čega 2,4 milijuna donira švicarska dok Republika Hrvatska sufinancira ostatak iznosa.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.