Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Velika zaplijena oružja i eksplozivnih sredstava

Odazovite se akciji “Manje oružja, manje tragedija”

Odazovite se akciji "Manje oružja, manje tragedija"

Policijski službenici PU sisačko-moslavačke  – službe krim policije proveli su operativnu akciju koja je rezultirala pronalaskom veće količine oružja i eksplozivnih sredstava, izvjestili su u četvrtak, 30.kolovoza,  na tiskovnoj konferenciji djelatnici ove policijske uprave.

Naime, temeljem Naloga za pretragu doma i drugih prostora izdanog od strane Županijskog suda u Sisku, u utorak 28. kolovoza, u mjestu Kraljevčani, grad Petrinja, pretražili kuću 65-godišnjeg muškarca.

Prilikom pretrage pronašli su i od njega oduzeli 684 centimetara sporogorućeg štapina, 492 komada raznog streljiva, 190 topničkih granata 20 mm, topničku granatu 57 mm, 68 komada trotilskih metaka ukupne težine 17,6 kilograma, šest detonatorskih kapisli, četiri bombe (tri M-75 i jednu M-52), četiri spremnika za top u kojima se nalazi 40 komada trenutno-zapaljivih granata za top kalibra 20 mm, tri puške (vojnu poluautomatsku pušku, lovačku pušku i pušku tzv. „kombinirku“), minobacačku trenutnu minucall. 60 mm te improviziranu eksplozivnu napravu sastavljenu od tri komada trotilskih metaka 200 grama u koju je umetnut sporogorući upaljač sastavljen od detonatorske kapisle i 28 centimetara sporogorućeg štapina.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je pronađenaminsko-eksplozivna sredstva nabavio tijekom Domovinskog rata i od tada nezakonito držao na adresi prebivališta.

 

P1220406

 

Voditelj službe kriminalističke policije Igor Pasanec

 

 

Ove godine je obrađeno više od dvadesetak kaznenih dijela i na nivou Hrvatske naša policijska uprava partcipira u velikom postotku, jer je veće područje, u nadležnosti ove uprave, bio okupiran, pa i brojni građani, još uvijek ,nedozvoljeno posjeduju veću količinu oružja i eksplozivnih tvari, dodaje Pasanac.

 

P1220411

 

Dražen Mičak, voditelj skupine za protueksplozijsku zaštitu istaknuo je kako su pronađena sredstva izuzetno opasna.

 

 

Važna je ovo zaplijena, a sigurnost građana je temelj naše opstojnosti, rekao je načelnik PU Luka Pešut.

 

P1220413

 

Posebno je istaknuo kako je upravo eventualnom , nestručnom, uporabom zaplijenjenih sredstava ugrožena i sigurnost građana.

 

 

Cilj je senzibilizirati javnost i utjecati na građane da dragovoljno predaju sva minsko eksplozivna sredstva koja su zaostala iz Domovinskog rata.

 

 

To je izuzetan rezultat , ali na terenu ima još uvijek dosta tih sredstava , rekao je Pešut i pozvao građane da dragovoljno vrate svo zaostalo oružje i eksplozivna sredstva bez sankcija, a s ciljem sigurnosti svih građana.

 

P1220401

 

Dodajmo kako se sva zapljenjena sredstva uništavaju na  vojnom poligonu Slunj uz kontrolu i vođenje Ravnateljstva policije- protueksplozijske službe.

 

P1220400

 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku biti podnesena kaznena prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.