Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

U Kotar šumi odana je počast poginulom Stjepanu Grgcu i suborcima

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće

U Kotar šumi odana je počast poginulom zapovjedniku 57. brigade Hrvatske vojske „Marijan Celjak“, Stjepanu Grgcu i suborcima. Tom prigodom članovi obitelji, suborci i  prijatelji, kod spomen obilježja na mjestu pogibije zapovjednika Stjepana Grgca položili su vijence i zapalili svijeće.

 

Kotar 00 -Udruga roditelja poginulih branitelja

Kotar 1

Kotar 3

Kotar 4

 

Kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović vijenac je položio župan Ivo Žinić, dok je u  svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića obljetnici nazočio njegov zamjenik Ivan Celjak.

Župan Ivo Žinić tom se prigodom prisjetio važnih događaja vezanih uz 4.kolovoz,

 

 

Prisjetio se, kako pokojnog Stjepana, tako i svih drugih zapovjednika, istaknuvši kako su i sami rekli kako vjerojatno svi neće dočekati kraj rata, odnosno, oslobođenje.

 

 

Dodavši kako je “Oluja” nešto što je veličanstveno. Upravo završetkom “Oluje”oslobođena su sva područja Republike Hrvatske, osim Podunavlja koje je vraćeno mirnom reintegracijom. Stoga danas imamo slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku u kojoj pokušavamo na neki drugi način stvoriti kvalitetne uvjete za ostanak na ovim područjima.

 

Kotar 5

Kotar 6

Kotar 7

Kotar 8

Kotar 9

 

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović istaknuo je kako se ovih dana prisjećamo branitelja koji su poginuli na petrinjskom području, na području Kotar šume. “Osjećaji su se isprepleli. Vratili su se 27 godina unatrag u akciju “Oluja” u kojoj sami sam bio.” – rekao je Dumbović dodavši,

 

 

“To je ono što se danas ne može zaboraviti, stoga sam ovdje došao prije svega jer sam dio cijele ratne priče i stvaranja Republike Hrvatske.”

 

 

Gradonačelnik Dumbović tom se prigodom zahvalio svim hrvatskim braniteljima, udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, resornom ministarstvu i svima koji promiču vrijednosti hrvatskih branitelja.

 

Kotar 10

Kotar 12

 

Antun Pereković, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Siska na dan sjećanja istaknuo je razloge samog okupljanja,

 

 

Prisjetimo se, upravo je zapovjednik Stjepan Grgac svojom hrabrošću i neustrašivošću pružao primjer drugima i nosio brigadu u svakoj akciji. Njegovo geslo je glasilo “za mnom” tako je i stradao u teškim borbama kada se nije uzmicalo ni pedlja. Nakon što je već stradao pukovnik Matanović, zapovjednik 2. bojne “Gromova”, Grgac je uzeo desetinu i krenuo u pokušaj spajanja s “Gromovima” koji su upali u žestoke borbe na ulazu u Petrinju. U toj, za njega kobnoj, Kotar šumi na Rimskom putu biva pokošen četničkim rafalom.

 

Kotar 13

Kotar 14- zajednička molitva

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.