Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Preminula je kraljica soula

Aretha Franklin je prva žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall kuću slavnih

Aretha Franklin je prva žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall kuću slavnih

Aretha Franklin, kraljica soula preminula je u 77. godini života. Posljednji put je nastupila u studenom prošle godine za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku. Prije toga je pjevala u Philadelphiji u kolovozu.

Prva je žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall kuću slavnih, 1987. godine. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Franklin je osvojila 18 Grammyja, uključujući jedan za životno postignuće.

Među brojnim hitovima Arethe Franklin, ističu se još “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1968), “Day Dreaming” (1972), “Jump To It” (1982), “Freeway of Love” (1985) i “A Rose Is Still A Rose” (1998). Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

Aretha je rođena 25. ožujka 1942. godine u Memphisu. Njen otac bio je pastor u Baptističkoj crkvi, a majka se bavila pjevanjem i svirala je klavir. Mama joj je umrla kad je imala 10 godina, a samo četiri godine kasnije počela je intenzivno nastupati i prvi album “Song of Faith” izdala je 1956. godine.Od rane dobi poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward.

Kada je napunila 18 godina, ocu je rekla kako se želi odmaknuti od duhovne glazbe i snimati pop pjesme. Krajem 60-ih bila je na vrhuncu slave i pjesme poput “Respect” i “Chain of Fools” odmah su postali hitovi, a danas su glazbeni klasici. Međutim slava je počela blijediti oko 1975. godine i njeni albumi i pjesme nisu više bili najprodavaniji niti najslušaniji. Zahvaljujući ulozi u filmu “Braća Blues” opet je pobudila interes publike i polako se vratila na stazu slave. Osamdesete su opet bile zlatno vrijeme za ovu damu božanstvenog glasa. Nizali su se glazbene uspješnice ali i dueti s Georgeom Michaelom i grupom Eurythmics.


 

 


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.