Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Održani “Lipovljanski susreti” – središnja manifestacija nacionalnih manjina

Svečano otvoreni uz nastup 10 kulturno-umjetničkih društava

Svečano otvoreni uz nastup 10 kulturno-umjetničkih društava

Održani su još jedni „Lipovljanski susreti“, središnja kulturno-gospodarska manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Zemlja partner ovogodišnjih Susreta bila je Kanada. Susreti su to koji postaju nešto više od smotre folklora nacionalnih manjina.

Oni uz kulturno – umjetnički program nude razne etnografske, znanstvene, zabavne, umjetničke i sportske sadržaje. Okrugli stol, održan u subotu 25.kolovoza, bio je posvećen temi: Nacionalne manjine – migracije i sigurnost u demokratskim društvima.

 

DSCN2156

DSCN2157

 

Kao osobni izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović sisačko-moslavački župan Ivo Žinić svečano je istoga dana i otvorio Lipovljanske susrete, najveću manifestaciju nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, koja je i ove godine održana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba. Ovogodišnji Lipovljanski susreti bili su deveti po redu od obnove manifestacije.

„Lipovljani su krasan primjer kako žive nacionalne manjine zajedno s većinskim hrvatskim narodom,“ rekao je između ostalog župan u svom obraćanju i nastavio: „Ja osobno smatram da u Republici Hrvatskoj sve nacionalne manjine mogu disati punim plućima, mogu njegovati svoju tradiciju, svoju kulturu, svoju baštinu, svoju vjeru.“

Susreti su svečano otvoreni uz nastup 10 kulturno-umjetničkih društava koja predstavljaju nacionalne manjine, a koja su došla iz svih krajeva Hrvatske.

 

 DSCN2168

 

U sklopu kulturno-umjetničkog programa održani su i koncerti, likovna kolonija, prezentacija tradicijskih obrta i sajam rukotvorina te prezentacija narodnih nošnji.

 

DSCN2185

DSCN2183

DSCN2181

DSCN2162

 

Mirjana Božanović, vlasnica obrta „Pletarstvo Božanović“

 

 

Dražen Gregorek vlasnik OPG-a „Dražen Gregorek“

 

 

Na sajmu se predstavilo i pčelarstvo,

 

 

Sudionici folklornog programa bili su i članovi KUD-a „Tradicija“ iz Siska. Više o društvu rekao je predsjednik Stanko Nikolić,

 

 

Na šarenim nošnjama prevladava ipak crvena boja, zašto?

 

 

Nada Toš predsjednica Udruge žena „Ruža“ Lipovljani

 

 

Vlatka Vidiček-Dam sudionica likovne kolonije,

 

 

Na sajmu se predstavila i Zajednica Talijana iz Lipika,

 

 

Više o izložbenom prostoru Češke besede iz Lipovljana rekla je gospođa Đurđa Pritula.

 

 

Kulturno-prosvjetno društvo „Karpati“ također je sudjelovalo na „Lipovljanskim susretima“. Više o ovom društvu Ukrajinaca je rekla Ankica Holovčuk

 

 

Predstavili su se i Slovaci,

 

 

Uspjeh ovogodišnjih susreta potvrdio je načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat.

 

 

DSCN2177DSCN2175DSCN2174

DSCN2164

DSCN2163

DSCN2158

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.