Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Međunarodni dan sjećanja na Romske žrtve

Komemoracija je održana na groblju u Uštici kod Jasenovca

Komemoracija je održana na groblju u Uštici kod Jasenovca

Komemoracijom na groblju u Uštici kod Jasenovca, sedmu je godinu za redom obilježan  Dan sjećanja na Romske žrtve, njih više od 16 tisuća, ubijenih muškaraca, žena te pet tisuća romske djece, sistematski ubijenih u Uštici, Gradini i logoru Jasenovac.

 

ROMI_03

Vijence na spomen groblju položila su brojna izaslanstva,izaslanici  predsjednice Republike Hrvatske, Ivo Žinić, predsjednika Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, predstavnici Romskih zajednica iz susjednih zemalja, predstavnici lokalnih samouprava, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić , kao i predstavnici veleposlanstava u RH.

 

ROMI_04

Tom prilikom Veljko Kajtazi, saborski zastupnik nacionalnih manjina u rekao je kako je posebno ovo mjesto, romsko groblje u Uštici, dodajući,

 

 

Kajtazi je naglasio i kako treba učiniti sve da bi se na mjestu stradanja Roma, izgradio spomenik, te kako bi jedna ulica u Jasenovcu dobila naziv, Ulica Romskih žrtava.

ROMI_01

Komemoraciji je prisustvovao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić,

 

 

ROMI_09

Prilikom današnjeg prisjećanja na romske žrtve sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u funkciji izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović istaknuo je slijedeću poruku,

 

 

ROMI_10

Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića komemoraciji je prisustvovao saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić,

 

 

Podsjetimo, ovaj datum obilježava se u sjećanje na 2. kolovoz 1944. godine, kada je više tisuća Roma ubijeno u koncentracijskom logoru u Auschwitzu.

ROMI_17

Obilježavanje se održava diljem Europe, a prihvatilo ga je Vijeće Europe na inicijativu romskih organizacija. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće moći biti utvrđen.

 

ROMI_11

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.