Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

300. obljetnica gradnje kapele Sv. Fabijana i Sebastijana

Jedini takav primjer pučke sakralne arhitekture u Moslavini

Jedini takav primjer pučke sakralne arhitekture u Moslavini

Svečano misno slavlje povodom 300. obljetnice gradnje kapele Sv. Fabijana i Sebastijana u Donjoj Gračenici (župa Voloder) predvodio je u nedjelju, 26. kolovoza sisački biskup Vlado Košić. Drvena kapela Sv. Fabijana i Sebastijana vrijedan je primjer pučke sakralne arhitekture i jedina takva drvena kapela u Moslavini.

Sagrađena je 1718. godine kao zahvala što je ovaj kraj zaobišla kuga. Stotinu godina kasnije dograđena joj je i sakristija, a 1964. godine dobila je status spomenika kulture.

U kapeli se nalazi i vrijedan inventar iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća sa značajkama ranog i zrelog baroka te bidermajera, a za ovu tristotu obljetnicu temeljito je obnovljena te ju je tom prigodom biskup i blagoslovio.

 

4

2

 

U koncelebraciji su bili svećenici Kutinskog dekanata na čelu s dekanom vlč. Ivanom Benkovićem te domaći župnik vlč. Nikola Majcen koji je pozdravio sve okupljene. Uz brojne domaće vjernike slavlju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva kulture, županijski i gradskih vlasti.

 

5

3

 

Nakon misnog slavlja održan je i prigodan program pod vodstvom prof.Dragutina Pasarića, člana Matice Hrvatske, Ogranak Kutina.

 

 

U Srednjem vijek Gračenica je bio administrativno središte, župa kao što je danas npr. Grad Kutina, istaknuo je također Pasarić.

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković istaknuo je kakoje važno da su ljudi već prije 300 godina izgradili ovu kapelicu te su time pokazali da imaju i njeguju svoju vjeru,

 

 

Igor Cindrić, viši kustos Ministarstva kulture iz Konzervatorskog odjela u Sisku rekao je nešto više o ovom izazvonom poslu i zahtjevnim akcijama obnove,

 

 

Pritom je istaknuo kako smatra da su za slijedećih 100 godina napravili dobar posao.

Pismo ministrice kulture Nine Obuljen – Koržinek pročitala je njena izaslanica, Ivana Miletić-Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku,

 

 

U ime Sisačko-moslavačke županije obratio se zamjenik župana Roman Rosavec koji se tom prigodom prisjetio djetinjstva i vremena kada je i on sam ovdje sudjelovao na misnim slavljima kao ministrant, dodavši,

 

 

Obnovu kapele Sv.Fabijana i Sebastijana zajednički su financirali Ministarstvo kulture, Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županije, a u samom programu uz Maticu Hrvatsku sudjelovali su i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Moslavčanka“, te Limena glazba iz Donje Stubice.

 

1

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.