Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Godina velikih infrastrukturnih projekata

34 projekta u vrijednosti preko 36 milijuna kuna

34 projekta u vrijednosti preko 36 milijuna kuna

Protekla godina dana u Gradu Kutina u znaku je velikih infrastrukturnih projekata. Razvojna agencija Mrav d.o.o. od lipnja 2017. godine pa do kraja srpnja 2018. godine provodi 34 projekta u vrijednosti preko 36 milijuna kuna, od čega preko 25 milijuna kuna čine infrastrukturni projekti grada Kutine uključujući i jednog poduzetnika na području Grada Kutine.

Ključni infrastrukturni projekti su energetske obnove pet obrazovnih ustanova – četiri osnovne škole i dva vrtića, za koje je pak postignuto sufinanciranje u iznosu od čak 90 posto.

“Od pet energetskih obnova odgojno obrazovnih ustanova sufinancirano je 60% od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja s tim da smo tražili i dodatno sufinanciranje vlastitog udjela te nam je to odobreno od Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekta na regionalnoj i lokalnoj razini što je u konačnici ispalo ukupno sufinanciranje od oko cca 90% za pojedine objekte”, ističe gradonačelnik Grad Kutine, Zlatko Babić.

 

1

 

Osim toga, tu je i 8,2 milijuna kuna vrijedan projekt Poduzetnički inkubator „PUNK“, sufinanciran od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta s oko 6,5 milijuna kuna dok ostatak sufinancira grad. Projekt bi trebao omogućiti gotove opremljene urede i lokale za poduzetnike. Kada je poduzetništvo u pitanju, tu su još dva projekta vrijedna preko pola milijuna kuna, za koje se čeka potpisivanje Ugovora, a jedan od njih se odnosi na sufinanciranje projektne dokumentacije komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni.

Ostali projekti u provedbi su uglavnom društveni projekti, a u Gradu kao najznačajniji ističu projekt ‘Učimo zajedno II’ kojim će se učenicima s teškoćama u osnovnim školama osigurati 27 pomoćnika u nastavi. Za školsku godinu 2018/2019 osigurano je 26 pomoćnika u nastavi u osnovnim školama. Projekt je vrijedan preko četiri milijuna kuna, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira 92 posto sredstava.

 

IMG_5212_610x407

 

Tu je i Projekt Pučkog otvorenog učilišta pod nazivom „Destinacijska atrakcija PP Lonjsko polje“ u vrijednosti 1,3 milijuna kuna sufinanciran od Ministarstva turizma. Jedan od projekta je „Podrška programima usmjerenih mladima“ pod nazivom „TIM- Točka za informiranje mladih“, nositelj projekta je KCM – Kulturni centar mladih Kutina, vrijednost projekta je preko 600 tisuća kuna, financiran od Nacionalne zaklade za civilno društvo.

Još 17 projekata, ukupne vrijednosti oko 17 milijuna kuna, trenutno je u postupku ocjenjivanja i čeka se odluka o financiranju. Riječ je o projektima koji uključuju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poduzetnike, udruge, zaklade te sam Grad Kutinu koji prijavio još neke objekte na natječaj energetske obnova javnih zgrada. Uz to, Grad već ove jeseni planira prijaviti minimalno tri projektna prijedloga za energetsku obnovu, a među njima i energetsku obnovu sam zgrade gradske uprave.

“Trenutno u pripremi RA MRAV ima 7 projektna prijedloga u vrijednosti 2,6 milijuna kuna, neki od  projektnih prijedloga za poduzetnike na području grada, a radi se o izradi poslovnog plana za dobivanje poduzetničkog kredita „Hamag Bicro“, a također tu su uključeni i vaučeri za male i srednje poduzetnike u svrhu uređivanja web stranice te društveni projekti za udruge i dječji vrtić Kutina”, navodi gradonačelnik Zlatko Babić te dodaje da ono čime su u Gradu posebno zadovoljni su rezultati projekta besplatnih konzultantskih usluga Razvojne agencije za OPG-ovce, s čim su krenuli od ove godine, a za što se već javilo oko 24 OPG-ovca koji su na taj način prijavili projekte ukupne vrijednosti oko 400 tisuća eura. U Od navedenih 24 OPG-ovca njih 18 je prošlo na natječaju za mjere 6.3.1.  u ukupnoj vrijednosti s 2 milijuna kuna a pojedinačni projekt za svakog OPG-ovca je u vrijednosti 15 tisuća eura.

„U protekloj godini dana odrađeni su značajni projekti, mnogi su napisani i prijavljeni na natječaje. Grad Kutina u suradnji s RA Mrav ide progresivno prema Europskim fondovima jer smatram da upravo ta sredstva mogu nadopuniti gradski proračun i olakšati kreiranje vizije poželjne budućnosti u našem Gradu. Na projektima radi mlada ekipa i posebno sam zadovoljan njihovim radom kao i ozbiljnim pristupom poslu. Želim da Grad Kutina ima što više projekata, jer su projekti naša sadašnjost i vrijeme je da se Kutina orijentira u tom smjeru“, istaknuo je gradonačelnik Babić te dodaje da će se pratiti i svi ostali natječaji koji su od koristi za Grad Kutinu, poduzetnike, obrtnike, OPG-ovce te zaklade i udruge.

 

IMG_7992

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.