Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

Dodatnih 8 gradova dobit će vlastiti program za financiranje razvojnih projekata EU sredstvima

Popovača i Novska u Programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova

Popovača i Novska u Programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova

U ponedjeljak, 23. srpnja 2018. godine u Zagrebu ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dodijelila je Odluke o područjima za moguće proširenje provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova gradovima Pleternici, Imotskom, Novoj Gradiški, Slatini, Garešnici, Novskoj, Đakovu i Popovači.

 

2

 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, zajedno s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava provodi spomenuti Program u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Riječ je o pilot programu koji se trenutačno provodi u pet malih depriviranih gradova između 10.000 i 35.000 stanovnika (Knin, Vukovar, Benkovac, Petrinja te Beli Manastir s općinom Darda). U sklopu Programa integrirane regeneracije moguća je provedba infrastrukturnih projekata iz različitih područja (okoliš, mobilnost, turizam, kultura, poljoprivreda, poduzetništvo i sl.) koji su financirani iz  Europskog fonda za regionalni razvoj te “soft” projekata usmjerenih na jačanje ljudskih potencijala financirani iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna alokacija za provedbu projekata u pet malih gradova iznosi 120 milijuna eura.

 

3

 

„Pokrenuli smo pripremne aktivnosti za proširenje Programa integrirane regeneracije jer su upravo mali gradovi prepoznati kao generatori razvoja, posebno na područjima zahvaćenima izuzetno nepovoljnim demografskim i ekonomskim trendovima.“, naglasila je ministrica Žalac i dodala kako je cilj u narednom razdoblju kreiranjem posebnih programa, financiranih prvenstveno sredstvima Europske unije, dati još jaču podršku provedbi projekata u tim gradovima.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, zahvalila se u ime svih gradonačelnika i naglasila kako se ovi gradovi susreću s brojnim izazovima te da u Programu integrirane regeneracije vide priliku za osiguravanje potrebne infrastrukture za cjelokupni razvoj.

 

DSC_0287

DSC_0292

 

Sukladno zadanim kriterijima te razini depriviranosti mjerenoj indeksom višestruke deprivacije (IVD) Ministarstvo je izdvojilo ranije spomenutih  osam malih gradova za pripremne aktivnosti za proširenje programa. Temeljem razvijene metodologije i do sada naučenih iskustava, Ministarstvo će pomoći gradovima kod pripremnih aktivnosti za proširenje programa, pa i kroz ugovaranje tehničke pomoći gdje je to potrebno. Osim toga, partnerski i participativni pristup na kojem se temelji priprema i provedba Programa integrirane regeneracije, podrazumijeva uključivanje lokalnih, ali i regionalnih dionika pa se očekuje i značajniji doprinos regionalnih koordinatora u ovim pripremnim aktivnostima.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.