Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Hrvatski pčelari sudjeluju na 7. tjednu pčela i oprašivača u Bruxellesu

76% proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele

76% proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele

Ovaj je tjedan u Europskom parlamentu u Bruxellesu održan Beeweek – tjedan  pčela i oprašivača na kojem je sudjelovala i delegacija pčelara iz svih dijelova Hrvatske na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir. Oni su sudjelovali na panelima, tematskim radionicama i predavanjima u okviru 7. tjedna pčela i oprašivača koji Petir organizira u suradnji s još šestero europarlamentaraca te su predstavili svoje medove i proizvode od meda uz što su poslužena misna vina Đakovačko-osječke nadbiskupije te krčki sir s OPG-a Mrakovčić koje je zastupnica Petir osigurala za tu prigodu.

Središnja tema ovogodišnjega tjedna pčela i oprašivača bila je „Kako se poljoprivredna zajednica mobilizira da bi zaštitila pčele“ imajući u vidu da čak 76 % proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele. Događaj je organizirala radna grupe za pčelarstvo i zdravlje pčela koja djeluje u sklopu Intergrupe Europskog parlamenta za klimatske promjene, biološku raznolikost i održivi razvoj u kojoj je Petir ujedno i članica.

petri

Otvarajući radionicu na kojoj su razmjenjivana mišljenja i dobre prakse, Petir je podsjetila na neke od važnijih aktivnosti Europskog parlamenta od prošlogodišnjeg Tjedna pčela i oprašivača. Među njima je usvajanje Rezolucije o „Mogućnostima i izazovima za pčelarski sektor EU-a“ zastupnika iz redova EPP-a Norberta Erdősa u okviru koje su usvojena i 43 amandmana zastupnice Petir koje je podnijela samostalno i u suradnji s drugim kolegama.

„To je izvješće obuhvatilo sve značajne izazove s kojima se susreće sektor pčelarstva u EU te je predložilo niz mjera za poboljšanje statusa sektora pčelarstva, pčelara te zaštitu pčela i oprašivača“, kazala je Petir.

Ona je naglasila kako se zalaže za uvođenje izravne potpore po pčelinjoj zajednici u okviru prvog stupa ZPP-a. „Zabrinuta sam zbog prijedloga Komisije da o načinu potpora za pčelare odlučuju države članice unutar svojih Strateških planova u okviru ZPP-a jer još uvijek nije jasno hoće li to biti obvezno za države članice ili ne pa nam u tom dijelu s Komisijom predstoji detaljan razgovor“, rekla je Petir.

Naime, Komisija predlaže da u okviru spomenutih sektorskih intervencija države članice u svojim strateškim planovima mogu odabrati jednu ili više intervencija u sektoru pčelarstva vezane uz ciljeve novog ZPP-a.

Petir je također istaknula da mjere mogu uključivati: tehničku pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, djelovanje za suzbijanje štetnika u košnicama i bolesti pčela, posebno varooze, djelovanje za racionalizaciju selećeg pčelarstva, djelovanje za potporu laboratorija za analizu pčelarskih proizvoda, obnovu košnica u Uniji, suradnju sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, praćenje tržišta te djelovanje u poboljšanju kvalitete proizvoda.

 

2

 

Predsjedajući trećim panelom konferencije na kojem je bilo govora o novim tehnologijama, digitalizaciji i „velikim podacima“ – „big data“ u zaštiti pčela i oprašivača Petir je kazala kako je „monitoring pčela važan dio aktivnosti na zaštiti pčela jer ako bolje poznajemo njihove probleme, u mogućnosti smo i bolje reagirati, u pravom trenutku i na pravi način“. Na konferenciji su se video porukama obratili Karmenu Vella, povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo te Phil Hogan, povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj dok je na konferenciji sudjelovala zamjenica povjerenice za digitalno gospodarstvo i društvo Mariye Gabriel, a obratio se i Eric Masset iz krovne organizacije poljoprivrednika EU-a Copa-Cogeca.

Delegacija pčelara sudjelovala je 26. lipnja i na proslavi Dana državnosti i pet godina članstva Hrvatske u EU u okviru kojeg je Petir u Bruxellesu organizirala predstavljanje misnih vina Đakovačko-osječke nadbiskupije. Uz misna vina, posjetitelji su imali prilike kušati i druge okuse Slavonije i Baranje – domaću šunku s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Petra Dobrovca te sir najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Ivana Gašića koji će Hrvatsku u listopadu ove godine predstavljati na izboru za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.