Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Gradsko vijeće Grada Kutine o neodrživom stanju Eko Moslavine

Za sutraje sazvana 9. sjednica Gradskog vijeća!

Za sutraje sazvana 9. sjednica Gradskog vijeća!

Gradsko vijeće Kutine prošlog je tjedna održalo sjednicu na kojoj je uz aktualni sat bila samo jedna točka dnevnog reda, a to je stanje u gradskom poduzeću Eko Moslavina. Ova tematska sjednica održana je nakon obavljenog forenzičkog snimanja tvrtke i revizije poslovanja od 2014.- 2017. godine kojim se ustanovilo da je tvrtka u izuzetno lošem stanju, jer nema dovoljno sredstava, zbog nedostatka prostora na deponiji zaustavljen je dovoz otpada čime u problem dolazi financiranje plaća zaposlenika od kojih su mnogi bili zaposleni na tim poslovima, te je poslovanje dovedeno u pitanje. Loše poslovne odluke stavljaju se na teret bivšem direktoru tvrtke odnosno Skupštini i Nadzornom odboru. Snimanje i reviziju obavili su mag. Bruno Bešvir, te revizorska kuća „Grubišić i partneri“ iz Zagreba koji su pred Gradskim vijećem iznijeli rezultate svoga uvida.

Revizorska kuća Grubišić i partneri upoznali su vijećnike s revizijom, te su dali prijedlog mjera prema kojima se društvo može konsolidirati. Koji će model upotrijebiti Skupština i Uprava društva ostaje na njima, a glavni je cilj osigurati normalno poslovanje društva. Mjere uključuju smanjenje plaća, refinanciranje kredita, prodaju neoperativne imovine, odgoda naplate naknade za razvoj, te povećanje cijena odvoza otpada.

Gradonačelnik Babić rekao je kako otpuštanje radnika nije nikome u interesu, te kako će se kod nužnog restrukturiranja firme biti maksimalno osjetljivo.

 

2

 

U raspravi o Eko Moslavini istaknuto je, osobito od strane vijećnika HSLS-a i HDZ-a, te MOST-a, kako je tvrtka zaposlila dvadesetak ljudi što je koreliralo s dovozom otpada odnosno zaradom s te stavke, te da se nije ulagalo u investicije ili su one bile pogrešne, čime je firmi, kako ističu, nanesena značajna šteta. Posebno upozoravaju na zapunjenost deponije. Nebojša Čović (HDZ) ističe potrebu nove sistematizacije kako bi tvrtka mogla uspješno poslovati, te traži odgovornost bivše uprave za takvu situaciju.

Predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić (HSLS) navodi kako je tijekom prošlog mandata upozoravao na kriminal koji se događao u Eko Moslavini te dodaje da svi koji su uključeni u kršenje zakona moraju za to i odgovarati.

Sada je na Skupštini da donese odluku na koji će način izvršiti restrukturiranje poduzeća, a nju čine gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, gradonačelnik Popovače Josip Mišković, načelnik Velike Ludine Dražen Pavlović, te privatna tvrtka Ventus.

Vijećnik (Stranke radaMB 365) Damir Petravić pozdravlja izvješće revizije ali dodaje da je revizija trebala početi od 2013., a ne od 2014. godine, zbog problema proizašlih razdvajanjem komunalnih poduzeća, dugova jednih prema drugima i ostaloga dok vijećnik Josip Cerovec (SDP) smatra da situacija u Eko Moslavini nije bila tako loša obzirom na naslijeđenu situaciju nakon razdvajanja komunalnih poduzeća.

Kriminalne radnje komentirao je i gradonačelnik Zlatko Babić,

 

 

Također, osvrnuo se i na situaciju kada dolazi do revizije,

 

 

Vijećnica Nezavisne liste Irena Vdović smatra da su u cijeloj situaciji najzakinutiji građani Kutine kojima će se, kako je izvjesno, povećati cijena komunalne naknade te se protivi otpuštanju radnika u Eko Moslavini, jer smatra da ih novom sistematizacijom treba raspodijeliti, ne zapošljavajući pritom nove radnike. Eko Moslavini predlaže uz ostalo i povlačenje sredstava EU.

Direktorica Eko Moslavine Adrijana Cvrtila na kraju sjednice odgovarala je na vijećnička pitanja, rekavši kako niti njoj nije u interesu davati otkaze, ali da će se morati u suradnji sa Skupštinom donijeti odluke koje će omogućiti poduzeću nesmetani rad. Eko Moslavina mora ulagati i razvijati se jer su standardi propisani i sukladno tome njezino poslovanje se mora stabilizirati.

Revizorska izvješća, kao i mjere za financijsku konsolidaciju prihvaćene su većinom glasova.

Sutra, s početkom u 14 sati sazvana je 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Kutine, na kojoj će uz Izvješća proračunskih korisnika Grada Kutine ponovno biti razmatrane mogućnosti oko kreditnog zaduženja i poslovanja EKO MOSLAVINE d.o.o..

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.