Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Otkriveno spomen obilježje svim poginulim i umrlim Bošnjacima braniteljima

1187 Bošnjaka položilo je život za samostalnu i neovisnu RH!

1187 Bošnjaka položilo je život za samostalnu i neovisnu RH!

Na prigodnoj svečanosti na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku , jučer je otkriveno  spomen obilježje svim poginulim i umrlim Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Ispod spomen obilježja koje su zajednički otkrili pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara i predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske – Ogranak grada Siska i Sisačko-moslavačke županije Hamzalija Hafizović brojna su izaslanstva, te obitelji poginulih i umrlih Bošnjaka branitelja položila svoje vijence i cvijeće.

 

b

 

Inicijativa za izgradnju spomen obilježja za sve poginule i umrle Bošnjake branitelje potekla je prije dvije godine upravo od ove udruge, podsjetio njen predsjednik Hamzalija Hafizović.

Tom prilikom Hafizović je istanuo kako je u Domovinskom ratu u Hrvatskoj sudjelovalo 25 tisuća Bošnjaka, oko 80 posto njih bili su dragovoljci, a tijekom Domovinskog rata njih 1187 položilo je svoje živote. Udruga osnovana u svibnju 2002., a Hafizović ističe dobru suradnju,

 

 

Hafizović zaključuje kako Bošnjaci branitelji nisu u potpunosti zadovoljni tretmanom kao niti činjenicom da još niti jedan Bošnjak do sada nije dobio čin generala.

 

e

 

Otkrivanju spomen obilježja nazočila je Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, koja je u prigodnom govoru istaknula kako je Republika Hrvatska domovina svih pripadnika hrvatskog naroda, ali i nacionalnih manjina.

 

 

Podsjetivši na važne činjenice, dodala je,

 

 

Okupljene je pozdravio i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak, rekavši,

 

 

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda bio je njegov pomoćnik Dinko Tandara koji je naglasio kako mu je bila izuzetna čast biti u postrojbi s Bošnjacima i s njima braniti našu domovinu.

 

 

U svom obraćanju, Alem ef. Crnkić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sisak, citirao je natpis sa spomen obilježja: „I ne recite za one koji su poginuli na Božjem putu da su mrtvi. Ne, oni su živi, ali vi to ne osjećate“.

 

 

d

 

„Danas mi ne ugrađujemo svoje živote, ali trebamo ugrađivati svoje sposobnosti, trud, znanje, rad, svatko sa svoje pozicije i iz svoje društvene uloge, na svoj način samo s jednim ciljem – da pridonesemo napretku i razvoju Lijepe naše koju volimo. To je jedino domoljublje današnjeg trenutka, vremena i prostora. Svako drugo, nije pravo domoljublje“, kazao je Crnkić koji je na samom kraju predvodio i molitvu pred novootkrivenim spomen obilježjem.

 

a

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.